Πολλαπλασιάζεται το κόστος για τη χώρα μας μέχρι το 2100 από την κλιματική αλλαγή, βάσει νέων δεδομένων που θα παρουσιαστούν προσεχώς στη επόμενη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία εκτιμούσε το 2011 ότι θα ήταν 700 δισ. δολάρια, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών,καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός,κατά την παρουσίαση, στο μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών,σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τίτλο: «Υδροκλιματικά, Βιοκλιματικά και Γεωλογικά Χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Πελοποννήσου – από το Παρελθόν στο Μέλλον».

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και επηρεάζει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας,είπε ο κ.Ζερεφός, αναφέροντας ενδεικτικά τον κλάδο των ασφαλειών,στον οποίο οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχουν κοστίσει παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια 1 τρισ. δολάρια (σ.σ.:σύμφωνα με έκθεση των CapgeminiSE –πολυεθνική εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών–και τηνEuropean FinancialManagement Association[Efma], οι ασφαλίσεις από τις απώλειες φυσικών καταστροφών, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής,έχουν αυξηθεί κατά 250% τα τελευταία 30 χρόνια).

Απειλή ερημοποίησης

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τόνισε: «Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της αποτυπώνονται ήδη στην Ελλάδα (το 40% της χώρας απειλείται με ερημοποίηση),αλλά και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μια σημαντική επίπτωση από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή είναι και η επαπειλούμενη ερημοποίηση κυρίως στις ανατολικές περιοχές της Περιφέρειας της Πελοποννήσου. Δυστυχώς, όλοι οι δείκτες ερημοποίησης δείχνουν να χειροτερεύουν, καθώς οδεύουμε προς το μέσον του 21ου αιώνα. Η αύξηση της θερμοκρασίας,η μείωση των βροχοπτώσεων αλλά και η αύξηση της συχνότητας και της έντασης ακραίων κλιματικών καταστάσεων είναι φαινόμενα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Για να έχουμε μια πλήρη εικόνα,προχωρήσαμε στη σύνταξη εκτενούς μελέτης ενός σχεδίου για την προσαρμογή της περιφέρειας στην κλιματική αλλαγή, ένα έργο του ακαδημαϊκού Χρήστου Ζερεφού και των συνεργατών του».

Η Περιφέρεια της Πελοποννήσου,συνέχισε ο κ Νίκας, «έχει ήδη αναπτύξει μηχανισμούς απέναντι στις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, σε όλους τους τομείς που ενδιαφέρουν την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία της, με έμφαση στον αγροτικό τομέα. Έμφαση δίνουμε και στον τουρισμό, που αναμένεται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιφέρειά μας. Τόσο τα αγροτικά προϊόντα όσο και ο τουρισμός θα πρέπει να εκσυγχρονισθούν από πλευράς υποδομών και εφαρμογής σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων για την αύξηση της απόδοσης στη γεωργία και στην επιχειρηματικότητα. Η θωράκιση με τα εγγειοβελτιωτικά έργα και τις παρατηρήσεις της εκτενούς μελέτης του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα αποτελέσει ένα σημαντικό ανάχωμα ανακούφισης από αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις. Ο προγραμματισμός μας,μετά την πλήρη απολιγνιτοποίηση των πεδίων της ΔΕΗ –έχει πορεία 10 χρόνων, με έμφαση στην περίοδο 2015-2019–, θα πρέπει να γίνει με τις σημαντικές ικανότητες και δυνατότητες που παρέχει η παράδοση της Πελοποννήσου. Οι νέες θέσεις εργασίας που θα διατηρήσουν το βιοτικό επίπεδο και το ακαθάριστο προϊόν της Περιφέρειας θα πρέπει να στοχεύουν και στις σύγχρονες μεθόδους γεωργικής παραγωγής αλλά και στον τουρισμό. Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε θέματα υψηλής τεχνολογίας, αυτές δεν μπορούν να αποτελέσουν λύσεις για το εγγύς μέλλον».Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μία από τις δεκατρείς περιφέρειες της Ελλάδας και περιλαμβάνει τους νομούς: Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Οι Νομοί Αχαΐας και Ηλείας,αν και βρίσκονται στην Πελοπόννησο, ανήκουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έδρα της Περιφέρειας είναι η Τρίπολη και μεγαλύτερη πόλη η Καλαμάτα.

Αποκατάσταση υποδομών

Το κόστος για την αποκατάσταση, μόνο των υποδομών,που αναλογεί στην περιφέρειά μας από τις περσινές περιβαλλοντικές καταστροφές (όχι δηλαδή των καμένων δασών από πυρκαγιές, την επαναφορά των παρόχθιων συστημάτων, την αποκατάσταση εδαφών από πλημμύρες κ.λπ.) είναι μεγάλο, μας είπε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, δίνοντας κάποια στοιχεία για τις κινήσεις που έχει κάνει η περιφέρεια σε επίπεδο δαπανών εκταμίευσης κονδυλίων: «Δαπάνες έκτακτης ανάγκης, μηχανήματα έργου, διαμονές πυροσβεστών και ζωοτροφές 700.000 ευρώ. Σε 452 αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν δοθεί περίπου 3,5 εκατ. από την κρατική αρωγή και εκκρεμούν οι τελικές εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ. Επίσης εκκρεμούν οι εκτιμήσεις για 900 αιτούντες που δεν είναι κύριο επάγγελμά τους η αγροτική δραστηριότητα.Για υποδομές οδικού δικτύου και δομών αναμένουμε 28 εκατ. από το υπουργείο Ανάπτυξης.Επίσης από το υπουργείο Εσωτερικών έχουν εκταμιευτεί ήδη περίπου 5 εκατ. για πρώτες ανάγκες, καθαρισμούς, άμεσες αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου,για τα δασαρχεία και αντιδιαβρωτικά έχουν εκταμιευτεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Βυτίνας 1,8 εκατ. και Γυθείου 1,2 εκατ. ευρώ».

Διαβάζοντας το σύγγραμμα της πολυσέλιδης μελέτης, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καπετάν Βασίλη Κωνσταντόπουλου, καθίσταται σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν τους βασικότερους τομείς της οικονομίας και της ζωής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.Δυστυχώς, μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν και τα μνημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».

Με επίκεντρο το περιβάλλον

Η μελέτη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου «είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καπετάν Βασίλη Κωνσταντόπουλου, δημιουργού του “Costa Navarino”, χάρη στις περιβαλλοντικές ανησυχίες του ιδίου και των διαδόχων του, ιδιαίτερα του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, ήρθαν πολύ κοντά η Μεσσηνία με την υπόλοιπη Ευρώπη,μέσω της Ακαδημίας Αθηνών και του κέντρουBertBolinτου Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, δίνοντας το έναυσμα ενδελεχών μετρήσεων και δεκάδων εργασιών με επίκεντρο το φυσικό περιβάλλον τόπου».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο