Η ακρίβεια αποτελεί εδώ και καιρό το Νο1 πρόβλημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση να αναζητά συνεχώς νέους τρόπους στήριξης της κοινωνίας, είτε αυτοί αφορούν παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, είτε την παράταση στην επιδότηση καυσίμων, είτε το σχέδιο για μείωση ΦΠΑ στα νησιά.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 10,7% σε ετήσια βάση, από 9,1% τον Απρίλιο.
«Είμαι αισιόδοξος ότι και πάλι θα βρούμε δημοσιονομικό χώρο, όπως προκύπτει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού» για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και συνέχισε: «Χρειάζεται να είμαστε συνέχεια κοντά στην κοινωνία, χρειάζεται να βρίσκουμε δημοσιονομικό χώρο και να τον επιστρέφουμε στην κοινωνία». Τόνισε, δε,ότι απαιτείται «σύνεση και σωφροσύνη», διότι «είμαστε μια ιδιαίτερη χώρα που πρέπει να προσέχουμε πολύ τα δημοσιονομικά μας».
Το κύμα της ακρίβειας ακουμπάει και είδη πρώτης ανάγκης όπως το ψωμί ή τα οπωροκηπευτικά, κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών. Το «Π» μίλησε με την πρόεδρο του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Κουκουμέρια, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Παντελή Μόσχο και την πρόεδρο της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα και κατέγραψε το κλίμα που υπάρχει στην αγορά, αλλά και το πώς συμπεριφέρονται οι καταναλωτές μπροστά στις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις.
Μείωση τζίρου στα αρτοποιεία
Η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Κουκουμέρια μίλησε στο «Π» για τις τιμές του ψωμιού αλλά και των βασικών προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής. Σύμφωνα με την κυρία Κουκουμέρια, η τιμή της φρατζόλας δεν έχει αυξηθεί: «Στην τιμή του ψωμιού δεν έχουν σημειωθεί περαιτέρω αυξήσεις από αυτές που σημειώθηκαν τον Μάρτη και ήταν της τάξεως του 10%». Οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν πάρει ανοδική πορεία, κάνοντας τους αρτοποιούς να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο κύμα των αυξήσεων. «Οι πρώτες ύλες και η ενέργεια ανεβαίνουν συνεχώς. Καταγράφονται αυξήσεις των έξι ή επτά λεπτών στις πρώτες ύλες, γεγονός που μας κάνει να δυσκολευόμαστε να αντεπεξέλθουμε», είπε η κυρία Κουκουμέρια.
Η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα προβληματίζει έντονα τους πολίτες, οι οποίοι έχουν περιορίσει τις αγορές τους ακόμα και στα βασικά προϊόντα. «Έχουμε πτώση στην κατανάλωση, η μείωση στο ψωμί αγγίζει το 25%, ενώ στα αρτοπαρασκευάσματα το 35%. Ο καταναλωτής που ερχόταν κάθε μέρα στον φούρνο, πλέον, έρχεται δύο με τρεις φορές τη βδομάδα», είπε η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης.
«Όταν δεν ψωνίζει ο κόσμος, δεν κάνουμε τζίρο στα μαγαζιά μας και, αν δεν κάνουμε τζίρο, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας», κατέληξε η κα Κουκουμέρια.
Προς μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί
Πάντως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου από το 13% στο 6%, όπως ζητούν οι αρτοποιοί, ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές.
«Είναι κάτι που θα το εξετάσει συνολικά η κυβέρνηση η οποία βρίσκεται πάνω από τα προβλήματα, κατανοώντας ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον ευάλωτο καταναλωτή, τον οποίο πρέπει να βρούμε διάφορους τρόπους να στηρίξουμε σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, διευκρινίζοντας ότι η «κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά βρίσκεται πάντα πάνω από το πρόβλημα. Παρακολουθούμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση χρειαστεί. Ήδη μειώθηκε στο 6% ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ένα μεγάλο ζήτημα που δημιουργείται και το οποίο θα επηρεάσει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι η ιδιαίτερα αυξημένη η τιμή των προϊόντων, καθώς η τιμή ανά κιλό του σιταριού ήταν 20 με 22 λεπτά και τώρα πηγαίνει προς τα 50 λεπτά.
Οι λαϊκές αγορές απέναντι στην ακρίβεια
Ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά λόγω των συνεχών ανατιμήσεων είναι η μείωση της κίνησης στις λαϊκές αγορές και τα σούπερ-μάρκετ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Παντελής Μόσχος ανέφερε στο «Π» ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα των πάγκων στις λαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών ζητούν περισσότερα μέτρα για τους πάγκους, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν καλύτερα το καταναλωτικό κοινό αλλά και να καταφέρουν να επιβιώσουν.
«Το υψηλό κόστος παραγωγής παραμένει. Οι αυξήσεις δεν έχουν σταματημό. Η κυβέρνηση δεν κάνει καμία παρέμβαση ώστε να μας βοηθήσει να τα βγάλουμε πέρα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να χρεωνόμαστε συνεχώς, να χρωστάμε στους παραγωγούς», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών.
Η κίνηση στις αγορές είναι αυξημένη, ωστόσο ο τζίρος είναι χαμηλός σύμφωνα με τον κ. Μόσχο: «Ο τζίρος μας είναι πεσμένος. Το εισόδημα των καταναλωτών έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί και οι αγορές τους».
Κλείνοντας επεσήμανε ότι «ο κόσμος στη λαϊκή έρχεται, εφόσον οι τιμές είναι ακόμα χαμηλές. Οι καταναλωτές δυσκολεύονται, πλέον επιλέγουν να ψωνίζουν επιλεκτικά και μετρημένα. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι οι τιμές παραμένουν χαμηλές για τους καταναλωτές αλλά υψηλές για εμάς».
Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα αναφέρθηκε στις συνεχείς αυξητικές τάσεις στην τιμή της βενζίνης, αλλά και στη μείωση της κατανάλωσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Μιλώντας για τα νέα τιμολόγια που αφορούν την τιμή της βενζίνης, που ανεβαίνει συνεχώς, η κα Ζάγκα ανέφερε: «Παρέλαβα πριν από λίγη ώρα τα νέα τιμολόγια, τα οποία λένε πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές. Στην αμόλυβδη βενζίνη η τιμή θα κυμανθεί από 2,29 έως 2,30, στα 2,33-2,35. Είναι τα νέα τιμολόγια που όσοι τα λάβουν θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές τους». Η ίδια έκανε λόγο για μείωση της κινητικότητας η οποία αγγίζει το ποσοστό 25%, αναφέροντας ότι «η κίνηση έχει πέσει και πέφτει ακόμα περισσότερο, έχει πέσει περίπου σε ποσοστό 25%. Ο κόσμος πάει στα φθηνά που είναι νοθευμένα και τρώει το κεφάλι του».
Τέλος, μιλώντας η κα Ζάγκα ανέφερε ότι «ο κόσμος επιλέγει να μη μετακινείται με το αυτοκίνητο και χρησιμοποιεί ΜΜΜ. Στην περιοχή εδώ δεν βρίσκεις να παρκάρεις, λόγω των μονίμως παρκαρισμένων οχημάτων».
Στο «τραπέζι» νέο σχέδιο για τα καύσιμα
Νέες παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων έχουν τεθεί στο «τραπέζι» των συζητήσεων, οι οποίες όμως θα κριθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα.
Τα σενάρια που εξετάζονται για τις παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπουν:
· Επέκταση ενδεχομένως και διεύρυνση του επιδόματος καυσίμων. Η επιδότηση 0,15 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης είναι πιθανόν να συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο και ίσως αυξηθεί, ενώ για το fuelpass, την επιδότηση δηλαδή των 30-50 ευρώ που λαμβάνουν οι δικαιούχοι-φυσικά πρόσωπα, εξετάζεται η εφαρμογή του μέτρου για ένα ακόμη τρίμηνο και ενδεχομένως η αύξηση του ποσού της επιδότησης στα 40-60 ευρώ.
· Πρόσθετα μέτρα στήριξης για τα νησιά, όπως μια έξτρα επιδότηση στα καύσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. για ένα τρίμηνο).
Οι εκπρόσωποι της αγοράς πάντως επισημαίνουν ότι «ανάσα» στους καταναλωτές ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη ζήτηση καυσίμων στην Ελλάδα, λόγω των θερινών διακοπών, θα έδινε η μείωση του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη και στο ντίζελ κίνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία, με απόφαση της κυβέρνησης Σολτς, προχωράει σε μείωση των φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη και στο ντίζελ κίνησης. Με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή από τα νομοθετικά σώματα της Γερμανίας, μειώνεται για το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης της βενζίνης κατά 0,14 ευρώ και του ντίζελ κίνησης κατά 0,30 ευρώ το λίτρο.
Nέες ανατιμήσεις στα σούπερ-μάρκετ
Εν τω μεταξύ, οι αυξήσεις στα καύσιμα φέρνουν αυξήσεις στις μεταφορές και νέες ανατιμήσεις στα σούπερ-μάρκετ τον Ιούνιο. Ενδεικτικά, το αλεύρι την 1η Μαρτίου 2022 είχε τιμή 1,28 ευρώ, ενώ σήμερα έχει φθάσει το 1,62, δηλαδή έχει πάρει αύξηση 26,56%. Στο ίδιο διάστημα, το γάλα έχει αυξηθεί 7,25%, το γιαούρτι 6,25%, το ψωμί του τοστ 5,66%, η φέτα 7,85%, τα μακαρόνια 23,81% και τα χαρτιά υγείας 23,81%.
της Αμαλίας Κάτζου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο