Εκατοντάδες ευρώ μπορούν να εξοικονομήσουν οι χιλιάδες παραθεριστές του καλοκαιριού, πραγματοποιώντας το… όνειρο των φετινών διακοπών, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς ακρίβειας.

Η έκρηξη των τιμών των καυσίμων δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για τις μετακινήσεις των οικογενειών, ενώ η μετάβαση με πλοίο ή αεροπλάνο και οι ακριβές τιμές της εστίασης, σε αρκετές περιοχές, προκαλούν μεγάλο προβληματισμό σε χιλιάδες πολίτες, που θέλουν να… αποδράσουν για να ξεσκάσουν!

Το «Π» παρουσιάζει έναν «οδικό χάρτη», προκειμένου οι πολίτες να προγραμματίσουν τις επόμενες κινήσεις και να μη βρεθούν άφραγκοι, λόγω κακού προγραμματισμού. Πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών θα επιλέξει και με κριτήριο το κόστος μετάβασης (καύσιμο, ακτοπλοϊκά εισιτήρια), προτιμώντας κοντινότερους προορισμούς, με φθηνότερα ξενοδοχεία και παροχές, ώστε να περάσει λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς. Επιπλέον, η λύση του camping είναι η φθηνότερη όλων, εφόσον υπάρχει μια τέτοια επιλογή που προτιμούν οι πιο… τολμηροί και οικονομικά αδύνατοι.

Διακοπές στο χωριό

Η συντριπτική πλειονότητα των φετινών παραθεριστών θα επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα τους, καθώς αποτελεί την πιο φθηνή λύση.

Η μετάβαση σε έναν προορισμό που απέχει ακόμη και έως 500 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας συνεπάγεται μετ’ επιστροφής (1.000 χιλιόμετρα) ένα κόστος της τάξης των 200 ευρώ για έξοδα βενζίνης ή 30-80 ευρώ για το κόστος των διοδίων. Το κόστος αυτό αφορά ένα μέσο αυτοκίνητο 1.400 κυβικών και διαφοροποιείται ανάλογα με τα διόδια (πιο ακριβό κόστος αν κάποιος χρησιμοποιήσει τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου). Στα έξοδα βενζίνης, θα μπορούσαν να προστεθούν επιπλέον 40-80 ευρώ, εφόσον η οικογένεια επιλέξει να μετακινείται για μπάνιο ή για διασκέδαση.

Παραδείγματος χάριν, για να μεταβεί κάποιος για διακοπές από την Αθήνα στην Πρέβεζα και να επιστρέψει, θα χρειαστεί να διανύσει συνολικά 710 χιλιόμετρα. Με μέση τιμή βενζίνης 2,35 ευρώ και κατανάλωση 7 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, προκύπτει κατανάλωση σχεδόν 50 λίτρων βενζίνης. Το κόστος σε αυτήν την περίπτωση για μετάβαση και επιστροφή διαμορφώνεται στα 117 ευρώ. Επιπλέον, το κόστος των διοδίων μετ’ επιστροφής διαμορφώνεται στα 70,10 ευρώ. Άρα, τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής, συν κάποιες τοπικές μετακινήσεις, θα ανέλθουν σε 190-250 ευρώ.

Η ύπαρξη σπιτιού θα απαιτήσει κάποια επιπλέον λειτουργικά έξοδα για καθαρισμούς και ρεύμα, τα οποία για 10 ημέρες δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 100 ευρώ. Αν η οικογένεια περιορίσει τις εξόδους και αγοράζει προϊόντα από αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, θα χρειαστεί από 300-500 ευρώ, ενώ για εξόδους και… πανηγύρια το κόστος επιβαρύνεται, ανάλογα με τις… διαθέσεις του νοικοκυριού. Χονδρικά, αν κάποιος διαθέτει δικό του σπίτι και πάει για 10 μέρες, θα δαπανήσει 800-1.000 ευρώ.

Ο φθηνός Κοινωνικός Τουρισμός και οι «παγίδες»

Όσοι δεν έχουν χωριό ή θέλουν να αποφύγουν τον… συνωστισμό με συγγενείς, μπορούν να επιλέξουν τη λύση των διακοπών μέσω Κοινωνικού Τουρισμού.

Το φετινό πρόγραμμα καλύπτει 300.000 δικαιούχους και έχει αυξημένη επιδότηση. Μια τετραμελής οικογένεια που θα πάει διακοπές τον Αύγουστο, σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό, θα έχει συνολικό κόστος 96 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 806 ευρώ θα τα καταβάλλει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Επιπλέον, φέτος, οι τουριστικές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αναμένεται να πλησιάσουν τις 2.000 ευρώ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όσοι είχαν πέρυσι 50 ένσημα, ανώτατο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, οι άνεργοι, οι μητέρες που έπαιρναν το επίδομα μητρότητας και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Ο δικαιούχος θα έχει έξι διανυκτερεύσεις με πολύ μικρή συμμετοχή σε όλη την Ελλάδα ή δέκα διανυκτερεύσεις με μηδενική συμμετοχή στα νησιά Σάμο, Λέρο, Χίο, Κω και τον Νομό Έβρου ή 12 διανυκτερεύσεις με μηδενική συμμετοχή, εφόσον επιλέξουν τη Βόρεια Εύβοια. Όσοι συμμετείχαν στο περυσινό πρόγραμμα δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των επιταγών φέτος, καθώς αποκλείονται. Επιπλέον, εάν κάποιος δεν αξιοποιήσει την επιταγή, δεν θα μπορεί να συμμετάσχει ξανά στο πρόγραμμα για δύο χρόνια.

Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού επιδοτεί το 75% των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους απλούς δικαιούχους και το 80% για τους πολύτεκνους, ενώ τα ΑμΕΑ, έχουν επιδότηση 100%. Έτσι, αν μια τετραμελής οικογένεια επιλέξει να κάνει διακοπές στην Κω, για τιμή εισιτηρίου 40 ευρώ το άτομο, θα πληρώσει συνολικά 40 ευρώ για να πάει και άλλα τόσο για να γυρίσει.

Αν η ίδια οικογένεια επιλέξει για διακοπές την Αιδηψό Ευβοίας, τότε, οδικώς μέσω Χαλκίδας θα διανύσει με το αυτοκίνητο συνολική απόσταση 380 χιλιόμετρα (πήγαινε-έλα), Για μια τέτοια απόσταση, τα έξοδα καυσίμου διαμορφώνονται στα 60 ευρώ, ενώ για τα διόδια θα πληρώσει 6,60 ευρώ. Άρα, η οικογένεια θα καταβάλλει για έξοδα μετάβασης περίπου 70 ευρώ, θα έχει μηδενικό κόστος διαμονής για 12 διανυκτερεύσεις και θα επιβαρυνθεί απλά για το φαγητό μεσημέρι και βράδυ. Μια τετραμελής οικογένεια που συνδυάζει αγορά προϊόντων από το σούπερ-μάρκετ και φρούτα, θα ρίξει αισθητά το κόστος των διακοπών, σε αντίθεση με το κόστος της εστίασης μεσημέρι και βράδυ. Πρακτικά, μια οικογένεια που θα τρώει μεσημέρι και βράδυ έξω, μπορεί να επιβαρυνθεί, για τις 12 μέρες διαμονής, με ποσά από 800 έως 1.200 ευρώ!

Μεγάλες διαφορές στις τιμές

Για όσους δεν έχουν χωριό ή δεν θα το επισκεφθούν, αλλά δεν είναι και δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ως προς την επιλογή της περιοχής, του χρόνου των διακοπών, αλλά και των έκτακτων αναγκών που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια αυτών.

Για παράδειγμα, σε ξενοδοχείο της Ανατολικής Πελοποννήσου, βρήκαμε σουίτα για τετραμελή οικογένεια, η οποία για 7 διανυκτερεύσεις έχει κόστος 800 ευρώ έως το τέλος Ιουνίου. Τα έξοδα διαμονής… απογειώνονται για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου (φουλ σεζόν) στα 1.020 ευρώ, ενώ η ίδια οικογένεια, αν επιλέξει να κάνει διακοπές το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, θα πληρώσει 650 ευρώ!

Επιπλέον, σημαντικό είναι και το κόστος της μετάβασης για διακοπές σε νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη. Παραδείγματος χάριν, για μετάβαση στην Πάρο το ατομικό εισιτήριο είναι 40-45 ευρώ (160-180 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια), ενώ αν μεταφέρει και αυτοκίνητο, τότε το επιπλέον κόστος ανεβαίνει κοντά στα 50 ευρώ. Συνολικά, για το πήγαινε-έλα, θα επιβαρυνθεί με εισιτήρια επιβατών και αυτοκινήτου τουλάχιστον 420-450 ευρώ. Αν η οικογένεια έχει κλείσει διακοπές για έξι διανυκτερεύσεις με πρωινό και ημερήσιο κόστος 120 ευρώ, τότε συνολικά για μετάβαση και διαμονή η επιβάρυνση ανέρχεται σε περίπου 1.200 ευρώ! Αν σε αυτά προστεθούν τα έξοδα διατροφής και διασκέδασης (έστω 100 ευρώ την ημέρα), καθώς και οι μετακινήσεις (έστω 10 ευρώ την ημέρα), τότε το κόστος ανέρχεται σε περίπου 2.000 ευρώ!

Γλιτώστε χρήματα «απλά»…

Για όσους μεταβούν στα νησιά ή σε ακριβές τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα απαιτηθεί η… επιστράτευση, έκτακτου σχεδίου επιβίωσης, ώστε να γλιτώσετε επιπλέον έξοδα αρκετών εκατοντάδων ευρώ.

Ειδικότερα, το… «Survivor» των διακοπών περιλαμβάνει τα εξής σημεία-«κλειδιά»:

1. Αν ταξιδεύετε με καράβι, προμηθευτείτε καφέ, φαγητό και σνακ πριν μπείτε σ’ αυτό, για να μην τα πληρώσετε… βαπορίσια.

2. Προμηθευτείτε ξαπλώστρες και ομπρέλες, για να ρίξετε θεαματικά το κόστος των ημερήσιων εξόδων. Το ημερήσιο κόστος σε μια οργανωμένη πλαζ για μια τετραμελή οικογένεια για ξαπλώστρα, ομπρέλα και σνακ μπορεί να φτάσει για… πλάκα στα 50-60 ευρώ! Αν τα έχετε δικά σας όλα αυτά, τότε το κόστος αφορά μόνο τα σνακ και τα φρούτα που θα αγοράσετε από κάποιο μάρκετ.

3. Η επιλογή του… πιτόγυρου, της πατάτας και μιας σαλάτας, μπορεί να ρίξει το ημερήσιο κόστος διαμονής ακόμη και έως 50%, σε σχέση με την επιλογή της ταβέρνας.

4. Η επίσκεψη στην ταβέρνα προϋποθέτει καλό… σκανάρισμα του τιμοκαταλόγου. Οι παραγγελίες πρέπει να είναι πολύ στοχευμένες, έτσι ώστε να καταναλώσετε ό,τι παραγγείλετε και να μην πληρώσετε λεφτά για φαγητά που θα πεταχτούν στα σκουπίδια!

5. Η ύπαρξη κουζίνας στο ξενοδοχείο μπορεί να σας απαλλάξει από τον… εφιάλτη της ταβέρνας, με την παρασκευή απλών φαγητών που χορταίνουν.

6. Η ενημέρωση μέσω του κινητού για τις επιλογές φαγητού και διασκέδασης δίνει πολύτιμες πληροφορίες, για να περάσετε καλά και φθηνά.

7. Αν ο προϋπολογισμός των διακοπών είναι εξαιρετικά σφιχτός, τότε καλό είναι να αποφύγετε τα περιττά έξοδο για αγορές σουβενίρ, ενδυμάτων κ.λπ.

8. Καλό είναι να αποφύγετε τις πολύ ακριβές τουριστικές περιοχές, καθώς η αύξηση του κόστους διαμονής μπορεί να παρουσιάσει… γεωμετρική πρόοδο!

9. Η οικογένεια ή το ζευγάρι θα πρέπει να θέτει υποχρεωτικά ημερήσιο όριο εξόδων. Αν το ξεπεράσει τη μία μέρα, να το… προσγειώσει την επόμενη, έτσι ώστε να μη βρεθεί εκτός προϋπολογισμού.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο