Ελληνικό δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση για κατάσχεση του φορτίου ιρανικού πετρελαίου στο δεξαμενόπλοιο Lana (πρώην Pegas) στην Εύβοια, μετέδωσε το Reuters.

«Ελληνικό δικαστήριο ανέτρεψε την Τετάρτη προηγούμενη δικαστική απόφαση που επέτρεψε την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρους του φορτίου ιρανικού πετρελαίου ενός δεξαμενόπλοιου υπό ιρανική σημαία στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, δήλωσαν τρεις πηγές με γνώση της υπόθεσης».

Η κατάσχεση του φορτίου του τάνκερ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ιράν, με τους Φρουρούς της Επανάστασης να καταλαμβάνουν δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.

«Η προσφυγή για την ανατροπή της απόφασης έγινε δεκτή από το δικαστήριο», «θα είναι δύσκολο να ανατραπεί», δήλωσε μια από τις πηγές στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Δεν έχει γίνει σαφές εάν η ελληνική ή η αμερικανική πλευρά σκοπεύουν να προσφύγουν κατά της απόφασης που έλαβε Εφετείο της Χαλκίδας. Η απόφαση δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί επίσημα.

Μετά και τις επαφές Ελλήνων αξιωματούχων με εκπροσώπους της ιρανικής πρεσβείας θεωρείται πιθανό η δικαστική απόφαση να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης και άρα στην αποδέσμευση των δύο ελληνικών τάνκερ που παραμένουν ουσιαστικά υπό καθεστώς ομηρίας, μετά το ρεσάλτο των «Φρουρών της Επανάστασης».