Ικανοποίηση για τη δήλωση του Συμβουλίου της ΕΕ για τη δημιουργία μεταβατικού μηχανισμού αλληλεγγύης, εξέφρασε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Σήμερα κάναμε σημαντική πρόοδο έναντι των στόχων της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Εγκρίναμε την πρόταση για το νέο κώδικα συνόρων Σένγκεν, ο οποίος αναγνωρίζει την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στα αποτρεπτικά μέσα και θίγοντας το ζήτημα της εργαλειοποίησης. Η πρόοδος στους κανονισμούς «screening» και «Eurodac», ενισχύει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων μας. Η δήλωση του Συμβουλίου για τη δημιουργία μεταβατικού μηχανισμού αλληλεγγύης, δίνει άμεσα στήριξη στα κράτη πρώτης γραμμής, με μετεγκαταστάσεις και προτάσσει τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού. Για πρώτη φορά η Ευρώπη αναγνωρίζει την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού αλληλεγγύης.»

Τέλος, στο πλαίσιο της επισκόπησης του ρόλου της Frontex, ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε: «Τόνισα την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του οργανισμού, με στόχο την αποτελεσματική προστασία των κοινών μας συνόρων και υπογράμμισα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από την αντιπαραγωγική και προκλητική