Το χρονικό διάστημα ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης της κεταμίνης, που οδήγησε στον θάνατο την Τζωρτζίνα, αποκαλύπτει η έκθεση των τοξικολόγων του ΑΠΘ, η οποία οδήγησε την Ρούλα Πισπιρίγκου στη φυλακή, καθώς κατέρριψε το επιχείρημα της, ότι ενδεχομένως η ουσία χορηγήθηκε στην 9χρονη κατά λάθος από τους γιατρούς που προσπαθούσαν να την επαναφέρουν στη ζωή.

«Η δράση της κεταμίνης εκδηλώνεται άμεσα (σε δευτερόλεπτα) μετά από ενδοφλέβια χορήγηση, σε 1-5 λεπτά μετά από ενδομυϊκή χορήγηση, σε 5-10 λεπτά ενδορινικά και σε 15-20 λεπτά με λήψη από το στόμα. Επίσης, αναφέρεται ότι εάν η κεταμίνη χορηγηθεί ταχέως ενδοφλεβίως, η ουσία μπορεί να προκαλέσει άπνοια (σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια), η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες εκτός της αναπνευστικής καταστολής, που προκαλεί η κεταμίνη είναι ταχυκαρδία, καταστολή, νυσταγμός, μυδρίαση, υπέρταση, σπασμοί, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία, εμετοί, ψευδαισθήσεις κτλ», αναφέρει το εργαστήριο της ιατροδικαστικής και τοξικολογίας στη Θεσσαλονίκη.

Το ενδεχόμενο της ενδοφλέβιας χορήγησης της κεταμίνης ενισχύεται επιστημονικά και από την αναπνευστική καταστολή που υπέστη η 9χρονη, με το κοριτσάκι να χάνει την αναπνοή της μόλις μέσα λίγα λεπτά και να σταματάει η καρδιά της. Η αναπνευστική καταστολή μετά από ενδομυϊκή χορήγηση κεταμίνης είναι πιο σπανία και παροδική και συνήθως δε χρήζει υποστήριξη της αναπνοής του ασθενούς, σε αντίθεση με την ενδοφλέβια χορήγηση. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ιατροδικαστή και τοξικολόγου, Νίκου Ράικου, η δόση των 6,5 microgram ανά ml αίματος που εντοπίστηκε στην 9χρονη, ήταν θανατηφόρα πέραν πάσης αμφιβολίας, ενώ με μια ελάχιστη μεγαλύτερη ποσότητα, έχει πεθάνει ένας ενήλικας άνδρας.

«Σε θανατηφόρο περιστατικό, με αίτια θανάτου οξεία δηλητηρίαση από κεταμίνη, νεαρού άνδρα βρέθηκε η ουσία στο καρδιακό αίμα σε συγκέντρωση microgram ανά ml (ίδια τάξη μεγέθους με την ανευρεθείσα στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας) και από τα υπόλοιπα ευρήματα της σκηνής του θανάτου προέκυψε ότι ο θάνατος επήλθε ταχέως μετά την ενδοφλέβια χορήγηση. Επισημαίνεται ότι στο περιστατικό αυτό δεν ανιχνεύθηκε άλλο φάρμακο ή ουσία» αναφέρει ο κ. Ράικος.

Το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, ουσιαστικά επιβεβαίωση τα αποτελέσματα του εργαστηρίου της Αθήνας, με τους τοξικολόγους να ανιχνεύουν την ίδια ποσότητα κεταμίνης στο αίμα και τα ούρα της Τζωρτζίνας. Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, είναι κατηγορηματικός ότι τα 6,5 microgram ανά ml που εντοπίστηκαν στην 9χρονη, προκάλεσαν τον θάνατο της.

«Το αποτέλεσμα της νεκροτομής ήταν “απροσδιόριστη αιτία θανάτου”. Απεστάλησαν μεταξύ άλλων, αίμα και ούρα της Τζωρτζίνας στο τοξικολογικό Εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών. Διαπιστώθηκε η παρουσία της φαρμακευτικής ουσίας “ketamine”. Η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία δεν έχει χορηγηθεί στην Τζωρτζίνα και την τελευταία νοσηλεία της στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών, σύμφωνα με τον ιατρικό της φάκελο. Δείγμα αίματος και ούρων εστάλησαν και στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., όπου και εκεί διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη της ουσίας “ketamine” σε συγκέντρωση 6,5 μg/ml. Η συγκέντρωση αυτή είναι τοξική – θανατηφόρα, γιατί είναι πάρα πολύ υψηλή», αναφέρει ο ιατροδικαστής για την Τζωρτζίνα.

Επιπλέον, ο ιατροδικαστής είναι κατηγορηματικός και στη επίσημη έκθεσή του αναφέρει, ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας, επήλθε μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Ο ακριβής χρόνος δράσης της κεταμίνης, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από την οδό χορήγησης. «Όσον αφορά το χρόνο έλευσης του θανάτου μετά τη χορήγηση κεταμίνης, στη περίπτωση της Τζωρτζίνας, επήλθε ταχέως, εντός ολίγων λεπτών, μετά τη χορήγηση της» αναφέρει.

Η μητέρα της 9χρονης, που ήταν μόνη της στο δωμάτιο, όταν η Τζωρτζίνα εμφάνισε το θανατηφόρο επεισόδιο, αρνείται κατηγορηματικά, ότι χορήγησε την θανατηφόρα δόση της κεταμίνης και ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται για την δολοφονία της.


Ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιριγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, εκφράζει την πεποίθηση του, ότι πως η πελάτισά του είναι αθώα. «Μελετώντας τη δικογραφία, καταλήγω ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι αθώα. Σίγουρα δεν είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος στην εκπομπή Live News.

«Δεν υπάρχει στοιχείο, που να συνδέει την εντολέα μου με την φαρμακευτική ουσία κεταμίνη, την ουσία που προκάλεσε τον θάνατο του μικρού παιδιού. Υπάρχουν πολλά στοιχεία στη δικογραφία που προκαλούν κενά και αμφιβολίες σχετικά με την ενοχή της κατηγορούμενης. Σε μία τόσο σοβαρή κατηγορία σαν και αυτή, δεν μας αρκεί το γεγονός ότι η μητέρα ρώτησε εάν έχει κάμερες ή εάν η αντίδρασή της στο καρδιακό επεισόδια του παιδιού δεν ήταν τόσο έντονη, όσο θα περίμεναν. Χρειαζόμαστε κάτι, που να τη συνδέει με την πράξη, κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει», δήλωσε.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μάνος Δασκαλάκης είναι πεπεισμένος πως η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι η δολοφόνος και των τριών παιδιών, της Μαλένας, της Ίριδας και της Τζωρτζίνας. Ο κ. Παπαδόπουλος σχολιάζοντας είπε: «Για να μπορέσει να αξιολογηθεί τέτοια δήλωση θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Εάν είναι απλώς επιρροή από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της κατηγορούμενης τότε δεν είναι κάτι που μας αρκεί. Είναι μία υποκειμενική άποψη που έρχεται να τη διατυπώσει άκαιρα».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε, πως εάν ο Μάνος Δασκαλάκης μπορεί να διαφωτίσει την έρευνα, τότε τα στοιχεία του είναι ευπρόσδεκτα.