Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,  θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα, την επιτροπή αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, ώστε να εξετάσει αν η ευλογιά των πιθήκων, που έχει πλέον εμφανιστεί και σε χώρες που ο ιός δεν θεωρείται ενδημικός, συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου. Μόνο η πανδημία του κορωνοϊού και η πολιομυελίτιδα, θεωρούνται αυτή τη στιγμή από τον ΠΟΥ, «καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» που εγείρουν διεθνή ανησυχία.

Έως τώρα, έχουν καταγραφεί 1.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και 1.500 «ύποπτα» καθώς και 72 θάνατοι, σε 39 χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται και χώρες στις οποίες είναι ενδημικός ο ιός.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, όμως έχουν καταγραφεί περισσότερα κρούσματα τόσο σε αυτές τις περιοχές όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο ιός προκαλεί δερματικές αλλοιώσεις και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης και μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής.