Καλούμενος να σχολιάσει τη στάση της τουρκικής ηγεσίας στον βαθμό που εμπλέκει και την Κύπρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να παρασυρθούμε ούτως ή άλλως σε μία αναθεωρητική ρητορική, την οποία υιοθετεί ο Τούρκος πρόεδρος, χάριν των δικών του σκοπιμοτήτων», τονίζοντας, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιδεικνύει πίστη στο διεθνές δίκαιο και σε κινήσεις μέσω διπλωματικών ενεργειών.

«Όλα όσα παρακολουθείτε, αντιβαίνουν του διεθνούς δικαίου, αντιβαίνουν του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Επιπλέον, ανέφερε, ότι, αν και οι εκπρόσωποι της τουρκικής ηγεσίας «επικαλούνται το διεθνές δίκαιο, ωσάν να είναι τα Ηνωμένα Έθνη, παρά ταύτα αρνούνται, όταν τους εισηγούμαστε ότι υπάρχουν οι τρόποι αντιμετώπισης του θέματος μέσα από συνδιαβούλευση, όπως, για παράδειγμα, για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Τόνισε, ακόμη, ότι συνιστά «απαράδεκτη συμπεριφορά» το γεγονός ότι «ερμηνεύουν το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν».

Ο ίδιος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Τσαβούσογλου ότι γίνεται φασαρία για «2-3 κρεβατάκια παραλίας στην Αμμόχωστο», ο Πρόεδρος της Αναστασιάδης είπε ότι «για τον κ. Τσαβούσογλου, ο σφετερισμός περιουσιών είναι μόνο 2-3 κρεβάτια» και επεσήμανε ότι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αναλογούσε το 14% της ακίνητης περιουσίας πριν το 1974, ενώ μετά την εισβολή η Τουρκία κατέχει το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι είναι «θράσος να αναφέρονται σε 2-3 κρεβατάκια», σημειώνοντας, ότι «είναι το άκρον άωτον του αναθεωρητισμού, μίας μεγάλης ιδέας, που δεν εδράζεται παρά μόνο στις πολιτικές ανάγκες του Προέδρου της Τουρκίας».