Σε μια περίοδο που η Μόσχα έχει κλιμακώσει τις απειλές της ενάντια στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η αποστολή σύγχρονων όπλων στην Ουκρανία τής αφήνει το περιθώριο για ευθεία απάντηση, γίνεται γνωστό ότι για πρώτη φορά, από την έναρξη του πολέμου, κρατούνται αιχμάλωτοι δύο Αμερικανοί.

Η είδηση κυκλοφορεί λίγο μετά την καταδίκη σε θάνατο τριών μαχητών, ανάμεσα στους οποίους δύο Άγγλοι, που πολέμησαν στο πλευρό του Κιέβου.

Όπως γράφει η Daily Telegraph, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, ο 39χρονος Ρόμπερτ Ντρουέκι και ο 27χρονος Άντι Χίουν φυλακίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, την περασμένη εβδομάδα, στα περίχωρα του Χαρκόβου.

Οι δύο μαχητές από την Αλαμπάμα, έχουν να δώσουν σημεία ζωής από την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Ντρουέκι είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ. Ο Χίουν, από την πλευρά του, πρώην πεζοναύτης, δεν είχε αποτελέσει ποτέ στο παρελθόν ενεργό μέλος σε πεδίο μάχης.

«Η κατάσταση θύμιζε απόλυτη τρέλα εν μέσω πολέμου. Μας είχαν πει ότι η πόλη ήταν καθαρή μέχρι που ξαφνικά οι Ρώσοι άρχισαν να επιτίθενται» τονίζει ένας από τους συναγωνιστές των μαχητών.

«Οι Ρώσοι εμφανίστηκαν με δύο άρματα μάχης T72, πολλά τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 100 στρατιώτες που κινούνταν πεζή» πρόσθεσε ακόμη ο μαχητής. Οι δύο στρατιώτες, που κρατούνται, ήταν μέρος ομάδας 10 μαχητών που αντιμετώπιζαν ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο. Προέβαλαν αντίσταση στην πορεία ρωσικού τανκ, στη συνέχεια όμως χάθηκαν.

Εν τω μεταξύ, εκφράζονται φόβοι, μήπως οι δύο στρατιώτες έχουν την τύχη των Βρετανών μαχητών και καταδικασθούν σε θάνατο.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει, από την πλευρά του μέσα από την εφαρμογή Telegram, ότι κρατά αιχμαλώτους δύο Αμερικανούς στρατιώτες. Μέχρι στιγμής, το επιτελείο Μπάιντεν δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.