Σε ακραίας πρόκλησης δηλώσεις προχωρά και πάλι η Τουρκία, ενώ η ΕΕ κάλεσε την Άγκυρα σε αποκλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Αυτός που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών. Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση», τόνισε αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει και η ιστορία στα Κατεχόμενα θα γραφτεί με τους μουτζαχεντίν.

Στη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Οκτάι υπογράμμισε ότι ο τουρκοκυπριακός λαός εκδήλωσε την επιθυμία του για λύση δύο κρατών εκλέγοντας τον Τατάρ πρόεδρο.

«Αυτό που ενοχλεί τους Έλληνες είναι το γεγονός ότι ο λαός της Βόρειας Κύπρου στέκεται όρθιος. Η υποστήριξη της Τουρκίας προς την ΤΔΒΚ είναι σταθερή και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Οι πολιτικές της δυσφήμισης και του εκφοβισμού δεν μπορούν να μας πάνε πίσω», υποστήριξε ο Οκτάι.

«Την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη στην ελληνική πλευρά (της Κύπρου), ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέκρινε αυτό το νησί, στο οποίο βασιλεύει η ειρήνη, με την Ουκρανία και προσέβαλε την ειρηνευτική επιχείρηση. Επιπλέον, αυτά τα πράγματα είναι αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες», ανέφερε ακόμη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.