Σφοδρές αντιδράσεις πυροδότησε, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την απαγόρευση της διαδικασίας των αμβλώσεων.

Χιλιάδες γυναίκες έχουν βγει στους δρόμους των ΗΠΑ, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους για την απόφαση αυτή. Παράλληλα, πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτή την απόφαση.

«Το Σύνταγμα δεν εκχωρεί το δικαίωμα σε άμβλωση», αναφέρει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που προσθέτει ότι «η εξουσία για τη ρύθμιση των αμβλώσεων πρέπει να επιτρέψει στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του».

Η μετάθεση της ευθύνης στις Πολιτείες μπορεί να αναδειχθεί στα μείζονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα των επόμενων ετών. Σε κάποιες από αυτές, όπως η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Γουισκόνσιν, όπου οι απόψεις είναι σχεδόν διχασμένες, η λύση θα δοθεί με τις τοπικές εκλογές. Σε άλλες θα ανοίξει ένας νέος κύκλος νομικών μαχών, σημειώνει το BBC, όπως για παράδειγμα αν οι γυναίκες θα μπορούν να ταξιδεύουν σε Πολιτείες όπου η διαδικασία επιτρέπεται ή αν θα μπορούν να παραγγέλνουν ταχυδρομικά φαρμακευτική αγωγή για τις αμβλώσεις.