Εν μέσω τουρκικών προκλήσεων, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η άποψη ενός ανθρώπου που έζησε από κοντά την κρίση των Ιμίων και υπηρέτησε ως κυβερνήτης στη ναυαρχίδα του Στόλου. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π»,ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ Στέφανος Γκίκας μάς εξηγεί πώς και γιατί άφησε τη λαμπρή καριέρα του στο Πολεμικό Ναυτικό, μας αποκαλύπτει λεπτομέρειες από το βιβλίο που ετοιμάζεται να εκδώσει και μας μιλάει για τα προσόντα του καλού ψαροντουφεκά.

Πόσο έχει αλλάξει την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Η αρχιτεκτονική ασφαλείας ολόκληρου του πλανήτη άλλαξε μετά την εισβολή και θεωρώ ότι διαμορφώνεται κατά τρόπο αρνητικό για τη Ρωσία. Η ΕΕ κατανόησε επιτέλους την αναγκαιότητα να αποκτήσει ενιαία φωνή στα γεωπολιτικά δρώμενα και στρατηγική αυτονομία, ενώ το ΝΑΤΟ «άδραξε» την ευκαιρία και ενισχύει δραστικά την παρουσία του στα ανατολικά κράτη-μέλη. Παράλληλα προχωρά με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία της νατοϊκής διεύρυνσης, με κράτη που παραδοσιακά τηρούσαν ουδέτερη στάση, όπως η Σουηδία και η Φιλανδία. Θα μιλάμε πλέον για μια νατοϊκή Ευρώπη…Βεβαίως ένας παρατεταμένος πόλεμος στην Ευρώπη, με τα χαρακτηριστικά αυτού της Ρωσίας – Ουκρανίας, είναι πολύ επικίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια, γι’ αυτό και πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Ο αναθεωρητισμός τον 21ο αιώνα δεν μπορεί να γίνει ανεκτός!

Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου από τον Ταγίπ Ερντογάν;

Διανύουμε μία περίοδο ακραίας τουρκικής προκλητικότητας. Η αναθεωρητική ρητορική της Άγκυρας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, υπάρχει μια ενορχηστρωμένη «επίθεση» στη χώρα μας, με καθημερινές απειλές και ανιστόρητες ερμηνείες των Διεθνών Συνθηκών.Παράλληλα έχουμε και έντονη προκλητική συμπεριφορά στο πεδίο.Σε αυτό το πολυεπίπεδο σκηνικό έντασης, αυξάνεται μοιραία η πιθανότητα ενός αχρείαστου επεισοδίου, το οποίο θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε κρίση. Γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση αντιδράμε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Υπάρχουν εγρήγορση και ετοιμότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σε όλα δε τα διεθνή foraαποκαλύπτουμε τις ανιστόρητες, παράνομες και παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις. Οι Έλληνες, πάντως, πρέπει να νιώθουμε ασφαλείς,αφού η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας είναι μεγάλη και συνεχώς ενδυναμώνεται.

Από όσο γνωρίζω, είστε μια οικογένεια με βαθιές ρίζες στην Κέρκυρα. Από πότε;

Οι ρίζες της οικογένειας της μητέρας μου χάνονται στους αιώνες της ιστορίας του νησιού. Η οικογένεια του πατέρα μου καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη, ήταν Φαναριώτες που εγκατέλειψαν την Πόλη μετά την Άλωση. Από εκεί βρέθηκαν στη Μολδοβλαχία και στη Βλαχία και ένα μέρος τους εγκαταστάθηκε εν συνεχεία στη Βόρειο Ήπειρο. Στις μετοικήσεις του 19ου αιώνα ήρθαν στην Κέρκυρα.

Μάλλον έχετε «οικογενειακή παράδοση» και στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς ο πατέρας σας είχε παρασημοφορηθεί ως στρατηγός. Φαντάζομαι θα σας είχε διηγηθεί πολλές ιστορίες. Ποια θυμάστε ιδιαίτερα;

Ο πατέρας μου, Σωτήρης Γκίκας,υπηρέτησε ως αξιωματικός του Στρατού από το 1945 έως το 1977 και εγώ εν συνεχεία ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι το 2007. Υπηρετήσαμε δηλαδή 62 χρόνια αδιαλείπτως στις Ένοπλες Δυνάμεις!Ως νέος αξιωματικός, ο πατέρας μου υπηρέτησε ως διοικητής του 1ου Λόχου στο 596 Τάγμα Πεζικού την περίοδο του Εμφύλιου Πολέμου. Ήταν το Τάγμα που αναγνωρίστηκε ως το πιο ηρωικό του Εθνικού Στρατού.Πάντα,λοιπόν, μας διηγούνταν ιστορίες από αυτή την περίοδο, τις δυσκολίες της εποχής, τις ηρωικές μάχες, το «δέσιμο» με τους στρατιώτες, τα απρόοπτα, τα παιχνίδια της τύχης, τις χαρές των νικών, τις λύπες για τα παλικάρια που έπεσαν, τα διδάγματα της ιστορίας κ.λπ. Αυτές οι ιστορίες αποτέλεσαν την αφορμή να μελετήσω σε βάθος την περίοδο του Εμφύλιου Πολέμου και να αποφασίσω να γράψω ένα βιβλίο το οποίο ετοιμάζομαι να εκδώσω.

Τι θα περιέχει αυτό το βιβλίο;

Είναι ένα ιστορικό βιβλίο –προϊόν ιστορικής έρευνας τριών ετών– που παρακολουθεί το 596 ΤΠ, από τη γέννησή του στα τέλη του 1947 στην Πάτρα και για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το τέλος του Εμφύλιου Πολέμου στα βουνά του Γράμμου. Τα ιστορικά στοιχεία «δένουν» σε καταπληκτικό βαθμό με τη «Ζωντανή Μαρτυρία» του πατέρα μου Σωτήρη Γκίκα, που περιγράφει με απλό και κατανοητό τρόπο τα όσα βίωσε τις στιγμές εκείνες, υπηρετώντας την πατρίδα. Στο βιβλίο παρουσιάζονται και τα μείζονα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα της κρίσιμης αυτής περιόδου.

Στην καριέρα σας στο Πολεμικό Ναυτικό, τι είναι αυτό που σας έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη;

Έχω πολλές αναμνήσεις από το πρώτο έτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων μέχρι και την τελευταία μου θέση ως διευθυντής Ενημέρωσης και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.Θα σας έλεγα όμως ότι δύο-τρεις περιόδους συχνά ανακαλώ στη μνήμη μου. Την περίοδο που υπηρέτησα στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες,γιατί δώσαμε τότε πολλές διπλωματικές μάχες. Βέβαια την περίοδο των Ιμίων που ήμουν κυβερνήτης της ΤΠΚ ΑΝΝΙΝΟΣ, αλλά και το 2003-2004, όταν και είχα την τιμή να υπηρετήσω ως κυβερνήτης της Ναυαρχίδας του Ελληνικού Στόλου της Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ, όπου λάβαμε μέρος σε αρκετές αποστολές τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.

Πώς μπήκε η πολιτική στη ζωή σας;

Στην οικογένειά μας,εκτός από στρατιωτική,υπήρχε και πολιτική αναφορά, αφού και ο πατέρας μου ασχολήθηκε με την πολιτική και υπήρξε επίσης βουλευτής. Συνεπώς, η πολιτική διαδικασία δεν μου ήταν ξένη και δεν απέκλεια ποτέ το ενδεχόμενο να ασχοληθώ με την πολιτική, μετά όμως την καριέρα μου στο Πολεμικό Ναυτικό.Ωστόσο η τοποθέτησή μου ως εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιτάχυνε τη διαδικασία και το 2007 παραιτήθηκα για να ξεκινήσω την ενασχόλησή μου με την κεντρική πολιτική.

Τι σημαίνει για εσάς η πολιτική;

Ανιδιοτελής προσφορά στον πολίτη και στον τόπο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη προσφορά στον τόπο σας;

Το γεγονός ότι επί 15 ολόκληρα χρόνια είμαι αδιάκοπα παρών και απόλυτα αφοσιωμένος στον τόπο μου και στους πολίτες της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων Νήσων. Παρά τις πολλές ατυχίες που είχα στην πολιτική μου διαδρομή, παρέμεινα και παραμένω κοντά τους,προσπαθώντας να προωθήσω λύσεις στα πολλά προβλήματα του τόπου και στα δίκαια αιτήματα των πολιτών. Πάνω σε αυτήν τη βάση πορευόμαστε και πετυχαίνουμε πράγματα, είτε πρόκειται για την επίλυση χρονιζόντων ζητημάτων, όπως είναι π.χ. η παράδοση των εργατικών κατοικιών στους δικαιούχους τους μετά από 12 χρόνια, ή η ύδρευση της Κέρκυρας που δρομολογήσαμε, είτε η βελτίωση των λιμενικών υποδομών με τα 26 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίσαμε, ή ακόμη και η συνέχιση της λειτουργίας του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος των Παξών, ή η λειτουργία μόνιμου Επιτηρητικού Φυλακίου του Στρατού στους Οθωνούς. Είναι πάρα πολλά που θα μπορούσα να πω.

Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα που έχετε θέσει ως βουλευτής για την Κέρκυρα;

Ένα μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει η Κέρκυρα Κέντρο Θαλάσσιου Τουρισμού της ΝΑ Μεσογείου. Ήταν προεκλογική μου δέσμευση η οποία υιοθετήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και βήμα-βήμα προχωράμε στην υλοποίησή της. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλος διεθνής διαγωνισμός για τη δημιουργία μαρίνας MegaYacht στον λιμένα της Κέρκυρας, ενώ έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία και για τη μαρίνα της Λευκίμμης στον Νότο. Ακολουθεί η μαρίνα της Ημερολιάς στον Βορρά και της Λάκκας Παξών. Επίσης μετά από χρόνια ξεκίνησε η μαρίνα στο «Καφέ Γυαλί», στην παλαιά Πόλη της Κέρκυρας. Θα αναβαθμιστούν και άλλες, μικρότερες μαρίνες. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα το οποίο θα φέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας και πλούτο στο νησί. Ένα άλλο στοίχημα, για το οποίο βεβαίως τον πρώτο λόγο έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι η ουσιαστική βελτίωση του οδικού μας δικτύου με την κατασκευή μεγάλων παρακάμψεων. Θα βοηθήσω και εδώ όσο μπορώ.

Για έναν υπερδραστήριο βουλευτή, υπάρχει ελεύθερος χρόνος;

Η πολιτική δεν έχει ωράρια και αν την κάνεις και με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, «πόρτα-πόρτα», όπως εγώ, ο ελεύθερος χρόνος είναι ελάχιστος. Ωστόσο πάντα βρίσκω χρόνο για τις κόρες μου.

Και για χόμπι;

Φυσικά. Η μεγάλη μου αγάπη είναι το ψαροντούφεκο. Όποτε μπορώ, ξεκλέβω λίγο χρόνο για να πάω. Αφήνω πίσω το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας. Άσε που φέρνεις και φαγητό στο σπίτι…

Επίσης μου αρέσουν πολύ τα ιστορικά βιβλία. «Η Ιστορία ουδέν ψεύδος λέγει, ουδέν αληθές σιωπά», έλεγε ο Τάκιτος και έχει απόλυτο δίκιο!

Λένε ότι το μεγαλύτερο προσόν ενός καλού ψαροντουφεκά είναι η υπομονή. Ενός καλού βουλευτή ποιο είναι;

Υπομονή και επιμονή. Τίποτα δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Απαιτούνται σκληρή δουλειά και αφοσίωση σε αυτό που κάνεις.Θεωρώ επίσης βασικό προσόν για έναν βουλευτή να είναι σεμνός και να έχει την ικανότητα να χτίζει και να διατηρεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Πρέπει να συζητά μαζί τους, να τους αφουγκράζεται, να γνωρίζει τα θέματα που τους απασχολούν και παράλληλα να τους ενημερώνει. Η ικανότητα και η θέληση να διατηρείς αυτήν τη σχέση καθημερινά –και όχι μόνο προεκλογικά– αποτελεί προσόν για έναν βουλευτή.

 

Συνέντευξη  στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο