Ένα προχωρημένο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος «μέσου και μεγάλου βεληνεκούς», προβλέπουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα πηγή με γνώση του φακέλου της υπόθεσης.

«Είναι πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα την αγορά για την Ουκρανία ενός συστήματος NASAMS» (National Advanced Surface-to-Air Missile System), ανέφερε η πηγή.

Το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος NASAMS, που θεωρείται ιδιαίτερα βελτιωμένο, κατασκευάζεται από την αμερικανική Raytheon και τον νορβηγικό όμιλο Kongsberg.

Οι ΗΠΑ, αναμένεται επίσης να δημοσιοποιήσουν την παράδοση στις ουκρανικές δυνάμεις και άλλου εξοπλισμού, κυρίως πυρομαχικών για το πυροβολικό και ραντάρ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τροποποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες τις παραδόσεις εξοπλισμού στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη μια σύγκρουση η οποία επικεντρώνεται στο εξής στο ανατολικό τμήμα της χώρας και είναι πιο στατική, στην οποία το πυροβολικό παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Η Ουάσινγκτον άρχισε κυρίως να παραδίδει στους Ουκρανούς συστήματα κινητών εκτοξευτών ρουκετών Himars (High Mobility Artillery Rocket System) – με βεληνεκές 80 χιλιόμετρα.

Η Ουκρανία ζητά από τους συμμάχους της “αντιστοιχία πυρών” με τις ρωσικές δυνάμεις, αφού απέσυρε τα στρατεύματά της από το Σεβεροντονέτσκ, μια στρατηγική πόλη της περιφέρειας Ντονμπάς, που σφυροκοπείται τις τελευταίες εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό.