Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάλεσε τα Σκόπια, να πάρουν την ευκαιρία και να δεχτούν την πρόταση της ΕΕ σχετικά με τη διευθέτηση των διαφορών που έχουν με τη Βουλγαρία, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

«Έχετε μια ιστορική ευκαιρία να πείτε “ναι” στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, “ναι” στην ΕΕ, “ναι” στα παιδιά μας… Η απόφαση γι΄αυτό είναι δική σας, είναι κυριαρχικό δικαίωμα σας» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Ο ίδιος, υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε μία συμβιβαστική πρόταση για την υπέρβαση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας. Η πρόταση αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τη Σόφια, ενώ η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ανέφερε ότι θα γνωστοποιήσει τη θέση της επί της πρότασης, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων που ξεκίνησε στο εσωτερικό της χώρας και οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

«Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι η πρόταση αποτελεί μια ισορροπημένη λύση, η οποία καθησυχάζει τις ανησυχίες σας. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και τελικά να προχωρήσουμε προς την οικοδόμηση του κοινού μας μέλλοντος στην ΕΕ. Εάν πείτε “ναι”, η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη θα διοργανωθεί τις επόμενες ημέρες» είπε ακόμη ο Σαρλ Μισέλ μετά τη συνάντησή του με τον Κοβάτσεφσκι.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση της ΕΕ, την οποία είχε καταθέσει πρόσφατα η γαλλική προεδρία (το εξάμηνό της έληξε στις 30 Ιουνίου), σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, συμφωνήσουν με αυτήν, τότε θα αποφασιστεί άμεσα η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ , όμως το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων θα γίνει αφού πρώτα οι Σκοπιανοί, τροποποιήσουν το Σύνταγμά τους, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Με την πρόταση αυτή της ΕΕ, διαφωνεί έντονα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, το δεξιό VMRO-DPMNE, το οποίο ισχυρίζεται ότι η πρόταση «ικανοποιεί τα βουλγαρικά αιτήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ιστορία, τη γλώσσα, την ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομιά» της χώρας.