O πρόεδρος του ΕΟΔΥ, την ώρα που υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, εξήγησε ότι η επιβάρυνση του ιικού φορτίου, οφείλεται στη μετάλλαξη Ο.4 και Ο.5. Ο Θεοκλής Ζαούτης, υπογράμμισε πως η θνησιμότητα είναι χαμηλή, ενώ εκτίμησε πως βρισκόμαστε κοντά στην αποκορύφωση.

Με δηλώσεις του στο Mega, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους οι μολύνσεις αυξήθηκαν.

«Έχουμε μία αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων. Αυτή την αύξηση την βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Η αύξηση οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στη μετάλλαξη Ο.4 και Ο.5. Όσον αφορά τη νοσηρότητα από αυτό το στέλεχος είναι πως παραμένει χαμηλή, όπως και η θνησιμότητα» επισήμανε.

«Έχουμε ανοίξει και τις κοινωνίες μας βέβαια. Μαζί με το πιο μεταδοτικό στέλεχος, αυτό οδηγεί σε αυτή την εικόνα. Δυστυχώς δεν έχουμε αύξηση σε νοσηλείες εντατικής θεραπείας και δεν αναμένουμε μεγάλη αύξηση. Σε όλα τα προηγούμενα κύματα η αύξηση στις ΜΕΘ ακολούθησε κάπου 14 μέρες μετά την αύξηση των κρουσμάτων. Είμαστε κοντά στον ένα μήνα και δεν έχουμε δει ακόμα αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Βάσει του κου Ζαούτη, οι επαναλοιμώξεις από τη φύση τους δεν είναι τόσο σοβαρές όσο οι πρώτες λοιμώξεις, ενώ ο ίδιος εκτιμά πως βρισκόμαστε κοντά στην αποκορύφωση.

«Ο κορωνοϊός είναι μαζί μας και θα παραμείνει μαζί μας», τόνισε, εξηγώντας, πως οι σκληροί δείκτες της πανδημίας είναι εκείνοι που θα οδηγήσουν στη συζήτηση για τα μέτρα.