Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου, η ΝΔ «γιορτάζει» τα τρία χρόνια από τη μεγάλη νίκη της στις προηγούμενες εθνικές εκλογές (7/7/2019) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισέρχεται στο τέταρτο έτος της κυβερνητικής-πρωθυπουργικής του θητείας. Και βέβαια μπαίνουμε στο τελευταίο στάδιο της…μακράς προεκλογικής περιόδου, η οποία, κατά κανόνα στη χώρα μας,αρχίζει από την επομένη των προηγούμενων εκλογών.

Το «γιορτάζει» σε εισαγωγικά βέβαια, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει καν να ακούει για γιορτές και πανηγυρισμούς. Περισσότερο βλέπει το επόμενο χρονικό διάστημα σαν έναν χρόνο παραγωγικό, κατά τον οποίο θα προχωρήσουν κομβικά νομοσχέδια, όπως το εκπαιδευτικό, που έμειναν πίσω λόγω της πανδημίας. Κατά…ευτυχή συγκυρία, η ιστορία καταγράφει και μία άλλη επέτειο την ίδια χρονική περίοδο. Τέσσερα χρόνια από τη νίκη της ΝΔ και δύο μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019 (5/7/2015) ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με 61% το δημοψήφισμα, που χωρίς ουσιαστικό λόγο είχε οργανώσει την εποχή των μνημονίων. Λίγους μήνες μετά μάλιστα, τον Σεπτέμβριο, επικράτησε για δεύτερη φορά στις εκλογές.

Αν το δει κανείς επιφανειακά, θα μπορούσε να πει ότι οι δύο νίκες του Αλέξη Τσίπρα κατέγραφαν την εποχή της παντοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Με μια πιο διορατική ματιά όμως, μπορεί να θεωρηθούν οι δύο αυτές νίκες συγκυριακές, «πύρρειες», αφού αποτέλεσαν ουσιαστικά τη σπορά,για μια επόμενη μεγάλη στρατηγική ήττα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Και μαζί τις προϋποθέσεις για μια μακράς διαρκείας πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σήμερα, τα πολιτικά δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα. Τρία χρόνια κυβερνητικής θητείας και η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη απολαμβάνει πολιτική και δημοσκοπική κυριαρχία ασύγκριτη και πρωτοφανή κατά την τελευταία εικοσαετία. Και δεν είναι τυχαίο ότι το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα άρχισε έναν χρόνο μετά τις δύο «πύρρειες νίκες» και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά την όποια κυβερνητική φθορά. Διαμορφώνεται, δηλαδή, ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος έξι ετών δημοσκοπικής και πολιτικής κυριαρχίας, που δεν έχει προηγούμενο στη Μεταπολίτευση.

Πώς εξηγείται αυτή η παρατεταμένη πολιτική κυριαρχία; Οι αιτίες αρκετές, αλλά δύο προβάλλουν ως οι σημαντικότερες. Η απόρριψη (και) του σημερνού ΣΥΡΙΖΑ και οι βαθιές αλλαγές στην κοινωνία, που γίνονται από μια σοβαρή κυβέρνηση, μετά από μία δεκαετία κρίσης. Στα τρία αυτά χρόνια, η χώρα αντιμετώπισε σθεναρά σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις, προώθησε τολμηρές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ανέκτησε την αξιοπιστία της στην Ευρώπη και τον κόσμο, έχτισε ισχυρές στρατηγικές συμμαχίες, αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και είναι έτοιμη για ένα άλμα δυναμικής και δίκαιης ανάπτυξης.

Ασφαλώς έγιναν και λάθη και κατά περιόδους σημειώθηκε ολιγωρία. Συγκρίνετε όμως την κυβερνητική θητεία και το κυβερνητικό έργο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και την «πολιτική συμπεριφορά» σήμερα Μητσοτάκη και Τσίπρα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο