Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον «Economist» στο περιθώριο του 26ου συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι ανέφερε: «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για τον οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι, αλλά η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί το διεθνές Δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Ας προσπαθήσουμε να λύσουμε μια άσκηση γεωμετρίας και ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε μαζί. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Ελλάδα προσπαθεί να λύσει την άσκηση σύμφωνα με την ευκλείδεια γεωμετρία όπου υπάρχουν παράλληλοι και η Τουρκία προσπαθεί να λύσει την ίδια άσκηση με ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο κανόνων, το δικό της σύνολο κανόνων με ελλειπτική γεωμετρία όπου δεν υπάρχουν παράλληλοι», εξήγησε ο κ. Δένδιας.

«Όσο καιρό κι αν μιλάμε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να λύσουμε μαζί την ίδια άσκηση», τόνισε, προσθέτοντας πως πρέπει οι δύο χώρες να χρησιμοποιούν το ίδιο σύνολο κανόνων, εκείνο που αποδέχεται η διεθνής κοινότητα, το διεθνές Δίκαιο, το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας.

Επιπλέον, ανέφερε, ότι για την Ελλάδα, οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ σημαντικές, αλλά πρέπει να έχουν μια πολύ στέρεη βάση: το διεθνές Δίκαιο, είναι το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, τον αλληλοσεβασμό και την ανεκτικότητα.

Ο κ. Δένδιας, εξήγησε ακόμη, πως η Ελλάδα πάντοτε ήλπιζε ότι η Τουρκία θα πλησίαζε περισσότερο σε αυτό το σύνολο ιδεών, θα πλησίαζε περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. ‘Άλλωστε, όπως ανέφερε, η Τουρκία εξακολουθεί να φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που υποστηρίζει την Τουρκία προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σημείωσε πως ήταν ιδιαιτέρως θετική λόγω της πράσινης κάρτας που δόθηκε σε Σουηδία και Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Ειλικρινά, δεν περίμενα να το δω αυτό στη ζωή μου. Και αυτό είναι ένα πολύ περήφανο “επίτευγμα” του Προέδρου Πούτιν, είναι ένα δώρο στη Συμμαχία και είναι ένα δώρο στον ελεύθερο κόσμο», τόνισε σκωπτικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τον διαχωρισμό που υπάρχει μεταξύ Βορρά και Νότου στο ΝΑΤΟ, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι αυτό έχει συμβεί πολλές φορές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για τους Έλληνες, μετά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, αυτό είναι κάτι που κατανοείται και εκτιμάται αρκετά καλά.

«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, δεν βλέπω τη Φινλανδία και τη Σουηδία ως μέλη που, κατά μία έννοια, θα αλλάξουν την ισορροπία υπέρ του Βορρά έναντι του Νότου. Δεν βλέπω την κατάσταση στη Συμμαχία ως μια κατάσταση στην οποία κάποιος που φωνάζει πρώτος “λύκος” λαμβάνει περισσότερη βοήθεια και περισσότερη προσοχή», σημειώνει.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι το ευρωπαϊκό πείραμα είναι νέο, μόλις 70 ετών και αυτό είναι μόνο το πρώτο ή το δεύτερο στάδιο, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. «Φυσικά υπάρχουν προβλήματα στην Ευρώπη και υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα γενιά ηγετών, όπως ο Πρόεδρος Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς. Αλλά, για άλλη μια φορά, το σημαντικό είναι η Ευρώπη να παραμείνει στην πορεία της», σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν κοντά στην Ευρώπη για έναν πολύ απλό λόγο: τις αξίες της. Υπηρετούμε τις ίδιες αξίες.

«Φυσικά θα υπάρξουν προβλήματα, θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα. Αυτή είναι η ανθρώπινη ιστορία άλλωστε. Αλλά θα παραμείνουμε κοντά, γιατί αυτό υπαγορεύουν οι αξίες μας, οι κοινές μας αξίες».