Η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», κα Αθηνά Λινού, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά για τα δεδομένα της πανδημίας.

Αναφορικά με το υπάρχον κύμα της πανδημίας ανέφερε ότι “αν δει κανείς το δείκτη θετικότητας και σήμερα που είναι μεσαία μέρα της εβδομάδας, θα δει ότι είναι 12 δηλαδή 1 στους 8 ανθρώπους, από αυτούς που εξετάστηκαν, νοσεί. Είναι πάρα πολύ ανησυχητικό. Ακόμα και αν δεν είχε καμία σοβαρή συνέπεια αυτή η αρρώστια και έβαζα το 1/8 του πληθυσμού ή σας λέω το 1/20 του πληθυσμού σε αναρρωτική άδεια μιας εβδομάδας, οι συνέπειες στην οικονομία θα ήταν τεράστιες και αυτό συμβαίνει”.

Ερωτηθείσα  τι θα πρέπει να κάνουμε για να ανακόψουμε αυτό το κύμα εξήγησε, ότι δεδομένου ότι η πολιτεία διστάζει να πάρει γενικευμένα μέτρα προστασίας η επόμενη λύση και το βάρος πέφτει στην επικοινωνία.  “Χρειάζεται ένα καλά σχεδιασμένο επικοινωνιακό πρόγραμμα που να πείσει τους ανθρώπους να αλλάξουν συμπεριφορά όσο επώδυνο και κουραστικό και εκνευριστικό είναι αυτό ως προς τα μέτρα προστασίας. Δηλαδή  να πείσουμε όλους να βάλουν μάσκες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Δε βλέπω κίνηση από την πολιτεία, έπρεπε να είχαν επαναφέρει τα μέτρα που ήρθησαν πολύ νωρίς και χωρίς λόγο, να τα είχαν πάρει εδώ και 15 μέρες. Τώρα ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι πολύ υψηλός, όλοι νοσούν. Ναι δεν έχουμε τόσους πολλούς θανάτους αλλά θα ήθελα να ρωτήσω κωδικοποιούμε τους θανάτους με τον ίδιο τρόπο που τους κωδικοποιούσαμε πριν; Κοιτάει κανείς τους επιπλέον θανάτους σε σχέση με τους θανάτους που είχαμε τον Ιούλιο του ’19; Τι συμβαίνει δηλαδή ευρύτερα”, πρόσθεσε η ίδια.

Η κα. Λινού, τόνισε, ότι Θα πρέπει να κάνουμε χρήση της μάσκας και των αποστάσεων. Επίσης αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να κάνουμε ένα τεστ. “Θα πάω σε γάμο, θα πάω σε βαφτίσια, θα πάω σε μια δεξίωση ή να χορέψω ας κάνω ένα τεστ πριν ξεκινήσω”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για την 4η δόση δήλωσε: “Εγώ την έκανα από το Μάιο, ο σύζυγος μου την έκανε, τα παιδιά μου που είναι πολύ νεότερα την κάνανε. Δεν νομίζω ότι έχουμε αυτή τη στιγμή  την πολυτέλεια να μην πάρουμε όλα τα δυνατά μέτρα προστασίας ακόμα και αν είναι πολύ μικρής εμβέλειας  μέτρα. Δεν φταίει το εμβόλιο, φταίει η μορφή του κορωνοϊού που έχουμε τώρα αλλά μέχρι να φτιάξουμε άλλο εμβόλιο που να είναι καλύτερο και αποδοτικότερο δεν έχουμε άλλη επιλογή, αυτό υπάρχει”.