Ποια ακίνητα περνούν στο Δημόσιο

Χιλιάδες ακίνητα σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας αναμένεται να περάσουν οριστικά στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, εφόσον δεν δηλωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Έτσι, οι ιδιοκτήτες που έχουν… αμελήσει αλλά θέλουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες αυτές, έχουν μπροστά τους 175 μέρες ή 25 εβδομάδες, προκειμένου να προχωρήσουν στη σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων και συμβολαιογραφικών πράξεων, διορθώνοντας τα όποια λάθη υπάρχουν.

Ριζική ανατροπή

Η μη δήλωση των ακινήτων επιφέρει ριζική ανατροπή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ καθίσταται εξαιρετικά δαπανηρή και με πολυετή καθυστέρηση η διεκδίκηση αυτών των ακινήτων από τους ιδιώτες. Το εξάμηνο που «τρέχει» αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία για όσους θέλουν να κλείσουν οριστικά τις υποθέσεις τους, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα παίρνουν… δυσάρεστη τροπή.

Από την Πρωτοχρονιά του 2023, θα αρχίσουν να οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές σε 296 «Καλλικρατικούς» δήμους της χώρας, οι οποίοι εντάχθηκαν στη διαδικασία της κτηματογράφησης πριν από τον Αύγουστο του 2006 σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι όποιο εμπράγματο δικαίωμα δεν έχει δηλωθεί (επικαρπία, γονική παροχή, υποθήκη κ.λπ.), τότε χάνεται, εκτός και αν υπάρξει διαφορετική απόφαση του αρμόδιου δικαστή, ο οποίος θα το αναγνωρίσει ως ιδιωτικό, αλλά ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να δαπανήσει σημαντικά χρήματα και να εμπλακεί για χρόνια στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση.

Δηλώσεις με ή χωρίς πρόστιμο

Οι ιδιοκτήτες που έχουν αμελήσει να δηλώσουν την περιουσία τους μπορούν να το πράξουν έως τις 31 Δεκεμβρίου, χωρίς να κινδυνεύουν με πρόστιμα ή απώλεια του ακινήτου τους, εφόσον οριστικοποιήσουν τη δήλωση στο Κτηματολόγιο έως τις 31/12/2022.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία, όποιος δεν έχει υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο δεν μπορεί να εκδώσει οικοδομική άδεια, ούτε να μεταβιβάσει το συγκεκριμένο ακίνητο. Ως γνωστόν, κάθε μεταβίβαση περιλαμβάνει υποχρεωτικά την επισύναψη του αποδεικτικού υποβολής της δήλωσης στο Κτηματολόγιο, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει καμία πράξη. Από την 01/01/2023, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι πρώτες εγγραφές και, εφόσον κάποιο ακίνητο καταγραφεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», τότε στη συνέχεια αναλαμβάνει… δράση το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα είναι ο νέος… ιδιοκτήτης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ανακριβείς εγγραφές που αφορούν τα… τυπικά (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση, Αριθμό Ταυτότητας, ΑΦΜ κ.λπ.) μπορούν να διορθωθούν ανά πάσα στιγμή, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα στοιχεία του ακινήτου, με την κατάθεση πρόσφατου τοπογραφικού διαγράμματος. Από την 01/01/2023, στα ακίνητα που δεν θα έχουν δηλωθεί στις οριζόμενες προθεσμίες πρέπει να βεβαιωθούν τα σχετικά πρόστιμα, τα οποία υπολογίζονται με βάση το είδος του εμπράγματου δικαιώματος, την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο και τον χρόνο καθυστέρησης της σχετικής δήλωσης. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 300 ευρώ και μπορούν να φτάσουν έως και τις 2.000 ευρώ, ενώ επιβάλλονται προσαυξήσεις ανάλογα με το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης. Μια εξαιρετικά σοβαρή εκκρεμότητα στη διαδικασία της κτηματογράφησης είναι η κατάθεση των ενστάσεων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς με βάση τους δασικούς χάρτες. Εκτιμάται ότι οι ενστάσεις στο σύνολο της χώρας θα ξεπεράσουν το 1.000.000.

Ποιες περιοχές είναι στο… κόκκινο

Οι ασφυκτικές προθεσμίες για τη δήλωση ακινήτων έως το τέλος του έτους αφορούν ιδιοκτήτες σε 23 Δήμους της Αττικής, αλλά και της υπόλοιπης χώρας.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες που κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα είναι όσοι κατέχουν ακίνητα στους εξής Δήμους: Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Αμαρουσίου, Αμπελακίων Σαλαμίνας, Αρτέμιδας (Λούτσα), Βύρωνος, Γέρακα, Γλυκών Νερών, Δραπετσώνας, Ζωγράφου, Κορυδαλλού, Μελισσίων, Νέας Σμύρνης, Νέου Ψυχικού, Νίκαιας, Παιανίας, Περάματος, Σαλαμίνας, Σπάτων, Φιλοθέης, Χαλανδρίου και Χολαργού.

Επιπλέον, αφορά ιδιοκτησίες στους Δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας, Πανοράματος και Θέρμης, καθώς και σε Πάτρα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Καστοριά, Σέρρες, Χανιά και Ρέθυμνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες περιοχές της χώρας, στις οποίες θα γίνει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας το νέο έτος, είναι η Κέρκυρα και ο Νομός Θεσπρωτίας.

 

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο