Μετά τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων εβδομάδων, σε εξέλιξη βρίσκεται το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, του ΕΚΑΒ και της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση των απλών κλινών covid.

Είναι ενδεικτικό ότι σε διάστημα εβδομάδας, καταγράφηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περίπου 146.000 κρούσματα κορωνοϊού και 2.289 νοσηλείες.

Η μικρή αλλά συνεχής ροή ασθενών με covid στα νοσοκομεία, είχε ως αποτέλεσμα να τριπλασιαστούν οι νοσηλευόμενοι σε λιγότερο από έναν μήνα. Είναι ενδεικτικό ότι στις 14 Ιουνίου οι νοσηλευόμενοι λόγω κορωνοϊού ήταν συνολικά 804, με τους 584 σε απλές κλίνες. Το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία βρίσκονταν με λοίμωξη covid 2.195 ασθενείς, με τους 1.707 να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες.

Βάσει αυτών, ενεργοποιήθηκε από χθες και μέχρι τις 20 Ιουλίου, το επιχειρησιακό σχέδιο για το ΕΣΥ, κατά τον τρόπο που γινόταν και στις προηγούμενες επιδημικές εξάρσεις. Σε αυτήν την 1η φάση του επιχειρησιακού σχεδίου, δεσμεύθηκαν επιπλέον 101 κλίνες για ασθενείς με λοίμωξη covid στα νοσοκομεία Σωτηρία, Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμινγκ, με το τελευταίο, να τίθεται και πάλι εκτός του προγράμματος εφημεριών, για να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες ασθενών με λοίμωξη Covid. Το ίδιο θα γίνει, εφόσον χρειαστεί, και με τις πνευμονολογικές κλινικές του Σωτηρία.

Σε αυτή τη φάση, θα είναι διαθέσιμες 1.078 κλίνες Covid, ενηλίκων και παιδιών, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής και 92 κλίνες ΜΕΘ επίσης ενηλίκων και παιδιών. Στη 2η φάση της λειτουργίας των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής υπό την αυξημένη πίεση της επιδημίας, εντάσσονται στο σύστημα κλινών covid, 106 κλίνες ιδιωτικών κλινικών, με προοπτική να φθάσουν τις 200, εφόσον χρειαστεί και συνεχίζεται η δέσμευση γενικών κλινών στα δημόσια νοσοκομεία.