Απόλυτες, ξεκάθαρες και διαδοχικές ήταν οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της και οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη του 2023. Επενδύοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη θεσμικότητα, τη σταθερότητα και τη συνέπεια και αποκρούοντας τακτικισμούς και πολιτικάντικες αντιλήψεις,από την πρώτη στιγμή διαβεβαίωνε απόλυτα και με σαφή τρόπο ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Κάποια στιγμή, πριν έναν μήνα, σε συνέντευξή του επεσήμανε ότι αρνητικό στοιχείο στο διάστημα αυτό θα αποτελεί η τοξικότητα που αναπτύσσεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παίξει στο ταμπλό της έντασης, της πόλωσης και του διχασμού.

Την πάγια θέση του για τις εκλογές επανέλαβε μάλιστα τόσο στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, όσο και σε συνέντευξή του την επόμενη μέρα,τονίζοντας: «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχω πει πολλές φορές, για λόγους θεσμικής τάξης, αλλά και για λόγους πολιτικής σταθερότητας,ειδικά σε μία κρίσιμη συγκυρία όπως αυτή που διανύουμε».

Παρόλ’ αυτά και ενώ έχουν περάσει μέρες από την τελευταία κατηγορηματική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, κάποιοι, κυρίως από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης,εκφράζουν ανοιχτά την…αμφισβήτησή τους για τις διαβεβαιώσεις περί θεσμικής τάξης του πρωθυπουργού και κάποιοι άλλοι επιχειρούν ακόμη και να ερμηνεύσουν τη δήθεν «αλλαγή πορείας» του Μητσοτάκη. Οι…ερμηνείες αυτές όμως και κυρίως η εμμονή στη συντήρηση σεναρίων για πρόωρες κάλπες είναι στην παρούσα φάση,κατά την οποία ενυπάρχει ο κίνδυνος για τη σταθερότητα της χώρας, πολλαπλώς εθνικά επιζήμιες.

Απομένουν 9-10 μήνες έως τις εκλογές. Ας σοβαρευτούμε όλοι. Η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της και η αντιπολίτευση να ασκήσει τον θεσμικό της ρόλο, χωρίς οξύτητες και λαϊκισμούς.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο