Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή των Αντιφιλίππων της Καβάλας μετά την πτώση του αεροσκάφους Antonov.

‘Ηδη στο σημείο έχουν μεταβεί ειδικοί προκειμένου να ελέγξουν το επικίνδυνο φορτίο με τα πυρομαχικά, το οποίο φαίνεται ότι μετέφερε το Antonov. Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να εκκενωθεί ο οικισμός των Αντιφιλίππων», προσθέτοντας ότι ίσως να μην είναι ασφαλές να κυκλοφορούν άνθρωποι σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το σημείο της συντριβής.

Καβάλα: Τι φοβούνται οι Αρχές

«Από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν πιθανώς να πρέπει να εκκενωθεί ο οικισμός. Είναι 1.000 με 1.200 οι κάτοικοι. Δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα» τόνισε ο δήμαρχος. Ερωτηθείς τι είναι αυτό που φοβούνται οι Αρχές και αν υπάρχει ανησυχία για τοξικότητα ο κ. Αναστασιάδης είπε:

«Δεν είναι τόσο η τοξικότητα, αλλά ο φόβος για αναζωπυρώσεις στα πυρομαχικά. Η τοξικότητα ελέγχθηκε, θεωρείται σε καλό επίπεδο, αλλά αυτές είναι μόνο οι πρώτες ενδείξεις και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί»

Ο δήμαρχος ζήτησε να γίνουν εξονυχιστικές έρευνες στην περιοχή για να φανεί αν υπάρχουν πυρομαχικά ή άλλοι κίνδυνοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τυχόν τοξικότητα στην περιοχή θα ελεγχθεί και από επιστήμονες του Δημόκριτου.

Στο σημείο εμπειρογνώμονες
Επιτόπου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, βρίσκονται ήδη εμπειρογνώμονες της Πολιτικής Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού για να ελέγξουν το είδος του εμπορέυματος, την τυχόν τοξικότητα στην περιοχή μετά την πτώση του αεροσκάφους και να αναζητήσουν το “μαύρο κουτί”, που θα δώσει πληροφορίες για το τραγικό γεγονός. Θα προηγηθεί, πτήση drone που θα καθοδηγήσει τα συνεργεία.

Να σημειωθεί ότι δυο πυροσβέστες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Στην περιοχή, παραμένει έντονη η μυρωδιά καμένου καυσίμου και ο καπνός, ωστόσο οι εστίες φωτιάς, είναι πολύ μικρές και δεν εμπνέουν ανησυχία για αναζωπύρωση.