Ξεπέρασε το 70% η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G, του μεγαλύτερου 5G δικτύου της χώρας.

Μέχρι το τέλος του 2022, η πληθυσμιακή κάλυψη θα φθάσει το 80% στην ελληνική επικράτεια, ενώ νέος φιλόδοξος στόχος για το τέλος του 2023 είναι το 90%. Επιπλέον, στα τέλη της επόμενης χρονιάς, θα ξεκινήσει κι η λειτουργία του 5G StandAlone(SA), του επόμενου σταδίου ανάπτυξης του δικτύου 5ης γενιάς.

Tο 5G StandAlone (SA) θα είναι αυτόνομο δίκτυο με νέα αρχιτεκτονική, ενώ το δίκτυο κορμού θα είναι εξ’ ολοκλήρου βασισμένο στο cloud. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά, το 5G SA θα προσφέρει ακόμη περισσότερες δυνατότητες, όπως η δυνατότητα «τεμαχισμού» των δικτυακών πόρων της υποδομής 5G (dynamic network slicing). Συγκεκριμένα, ένα τεμάχιο δικτύου (network slice) είναι ένα εικονικό δίκτυο με εγγυημένη παροχή εξειδικευμένων χαρακτηριστικών (εύρος ζώνης, απόκριση, ασφάλεια κτλ.). Το κάθε network slice είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των διαφόρων εφαρμογών που χρησιμοποιεί ο χρήστης σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθετες αγορές, καθώς επιτρέπει τη δημιουργία πολλών, παραμετροποιημένων και ανεξάρτητων μεταξύ τους δικτύων, που βρίσκονται σε κοινή υποδομή.

«Χάρη στη εντατική δουλειά των τεχνικών μας, το δίκτυό μας αναπτύσσεται ταχύτατα και με αμείωτο ρυθμό. Από την Κέρκυρα και τη Θράκη μέχρι την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το ακριτικό Καστελόριζο, κάτοικοι και επισκέπτες απολαμβάνουν τις απεριόριστες δυνατότητες του 5G, ενώ συνεχίζουμε ακάθεκτοι για να φέρουμε το μέλλον σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Παράλληλα, δουλεύουμε για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης του 5G, το 5G Stand Alone,πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι καινοτόμες εφαρμογές που απαιτούν απόκριση δικτύου σε πραγματικό χρόνο,όπως η αυτόνομη οδήγηση και τα 5G campus networks»,αναφέρει σχετικά ο Executive Director Network Development & Operations, κ. Γιώργος Τσώνης.

Νέες περιοχές με 5G

Νέες περιοχές που απολαμβάνουν ταχύτητες COSMOTE 5G, είναι στα Δωδεκάνησα: η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κάσος, το Καστελόριζο, η Κως κι η Λέρος. Στην Κρήτη: ο Άγιος Νικόλαος Λασιθίου, το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Στην ηπειρωτική χώρα: η Χαλκιδική, η Λαμία και τα Καμένα Βούρλα, καθώς και στα νησιά: Λήμνος και Παξοί. Μέχρι το τέλος του έτους, το δίκτυο θα επεκταθεί περαιτέρω σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, αλλά και σε Σάμο και Ικαρία.

Ταχύτητες 5G και για τους ξένους επισκέπτες

Τις τεράστιες δυνατότητες και ταχύτητες του COSMOTE 5G μπορούν να απολαμβάνουν οι επισκέπτες στην Ελλάδα από 51 χώρες.Παράλληλα, η COSMOTE, ο πρώτος πάροχος στην Ελλάδα που προχώρησε σε συμφωνίες με ξένα δίκτυα για 5G Roaming, φροντίζει οι συνδρομητές της να έχουν πρόσβαση στην εμπειρία 5G και στο εξωτερικό μέσω 5G Roaming.Ήδη, έχει εξασφαλίσει για τους συνδρομητές της συμφωνίες για 5G περιαγωγή με δίκτυα από 48 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Έκρηξη επενδύσεων στα δίκτυα νέας γενιάς

Το COSMOTE GIGASPEED NETWORK διαμορφώνει τις υποδομές που οδηγούν την Ελλάδα στο μέλλον. Με τεχνολογίες αιχμής, όπως το 5G και το Fiberto the Home, το COSMOTE GIGASPEED NETWORK ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής, ανοίγοντας απεριόριστες δυνατότητες και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους. Έχοντας δεσμευτεί να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα. Με περίπου €5 δισ. επενδύσεις την περασμένη δεκαετία και με νέο επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα €3 δισ. μέχρι το 2027, ο Όμιλος ΟΤΕ δημιουργεί τις υποδομές για την Κοινωνία των Gigabit.