«Είμαι εδώ για τα δύσκολα. Και αυτό θέλω να το καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης, είτε με ψηφίσει είτε όχι», είπε ο πρωθυπουργός σε στενούς συνεργάτες του και αμέσως πάτησε pause, παύση, στον τρελό εκλογικό χορό που είχε ξεκινήσει! Και όπως λένε, ο εκλογικός χορός με τον ρυθμό που είχε ξεκινήσει ήταν σίγουρο πως θα…πέταγε τη χώρα εκτός προγράμματος. Άλλωστε είχε ξεκινήσει ένας «αδυσώπητος τοξικός πόλεμος» χωρίς τέλος! Οι πισώπλατοι «πυροβολισμοί». Η λασπολογία. Η λεκτική βία. Τα κτυπήματα κάτω από τη μέση. Ήταν κάποια από τα όπλα που είχε και έχει στη φέρετρα της η αντιπολίτευση. Και φυσικά, όσο θα φθάναμε κοντά στην Κυριακή των εκλογών, τόσο η κατάσταση θα γινόταν πιο επικίνδυνη. Κάποιοι μάλιστα είχαν προγραμματίσει «να έφταναν τα πράγματα ακόμη και στα άκρα»! Όλα αυτά τα πρόλαβε ο πρωθυπουργός και έβαλε stop.

Και για να είμαι κι εγώ μέσα στην ιντερνετική-μιντιακή επικαιρότητα, ο Μητσοτάκης έκανε restart! Τόνισε μάλιστα πως πρέπει να φθάσει έως το τέλος της θητείας για την οποία το 2019 έλαβε την ψήφο του ελληνικού λαού. «Στο τέλος θα ζητήσω από τον λαό να κρίνει και συγκρίνει τη δική μου τετραετία με τις ημέρες και τα έργα του Τσίπρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με τους στενούς συνεργάτες του. Έτσι και με βάση το Σύνταγμα η προκήρυξη της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης μπορεί να γίνει στις 7 Ιουλίου του 2023, οπότε και συμπληρώνονται τα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης. Εκείνο που παίζει αποφασιστικό ρόλο είναι η «βόμβα της απλής αναλογικής». Μια βόμβα, η οποία μετά την πρώτη εκλογική μάχη «καθιστά αδύνατη τη συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης». Όλα αυτά, όπως είναι γνωστό, θα φέρουν πολιτικό χάος σε μια κρίσιμη περίοδο που περνάει η χώρα μας. Και αυτό φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφήστε που θα πρέπει να σχηματιστεί «υπηρεσιακή κυβέρνηση», η οποία είθισται να απαρτίζεται από πρόσωπα «χωρίς πολιτική πείρα και βούληση». Και τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ επικίνδυνα. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει αν αμέσως με την προκήρυξη των εκλογών από την υπηρεσιακή κυβέρνηση ο Ερντογάν πιστέψει πως ήρθε η ώρα ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Τα σκέφτηκε όλα ο Μητσοτάκης και γι’αυτό θα ζητήσει στις εκλογές καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας με απόλυτη πλειοψηφία, προκειμένου να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση. Είναι αλήθεια πως για τα επόμενα χρόνια, που θα φανεί η σκληρή πραγματικότητα, η Ελλάδα χρειάζεται να έχει κυβέρνηση με πυγμή και πρωθυπουργό, ο λόγος του οποίου να «περνά» στα διεθνή φόρα.

Τώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πατήσει pause στα σενάρια των εκλογών, θα του δοθεί η ευκαιρία για να κάνει έναν ευρύ ανασχηματισμό. Ένα restart. Μια επανεκκίνηση. Μάλιστα η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, θα αναλάβει και τη διεξαγωγή των εκλογών που προβλέπεται να γίνουν την άνοιξη, σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν ο πρωθυπουργός. «Μην κοροϊδευόμαστε, ο Μητσοτάκης θα τις κάνει τώρα τις εκλογές», μου είπε ένας από τους κορυφαίους παλιούς πολιτικούς που γνωρίζει καλά και πρόσωπα και πράγματα. Και συνέχισε τον συλλογισμό του με κοφτές σταράτες κουβέντες. «Μάρτυρας το πρόγραμμα του Κυριάκου. Είναι καθαρά προεκλογικό. Δεν κάνει κάτι που να μην έχει προεκλογικό χαρακτήρα. Κάνει περιοδείες και στοχευμένες επισκέψεις. Κάνει εξαγγελίες. Παίρνει αποφάσεις. Όλα αυτά δείχνουν εκλογές». Απάντηση έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σε μία από τις περιοδείες του υπογράμμισε: «Προετοιμάζομαι όπως και οι υποψήφιοι φοιτητές, που δεν διαβάζουν μόνο τον τελευταίο χρόνο»! Προσωπικά πιστεύω πως «οι εκλογές θα γίνουν την ώρα που ο πρωθυπουργός κρίνει πως θα τις κερδίσει και θα σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας», κάτι που μας έλεγε πάντοτε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης!

Έτσι σήμερα ο Μητσοτάκης, αφού πάτησε pause και…πάγωσε τις πρόωρες εκλογές, είναι έτοιμος να κάνει restart για μια νέα επανεκκίνηση της κυβέρνησής του με νέα πρόσωπα.

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο