Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, εκπροσωπώντας,  χθες στα Πυργά, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, στις επετειακές εκδηλώσεις για τους πεσόντες και αγνοούμενους αξιωματικούς και οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στην Κύπρο ανέφερε: «Δύο λόγια από καρδιάς. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά και η ηρωική τους θυσία είναι η απόλυτη δική μας παρακαταθήκη. Είναι το δικό μας καθημερινό στοίχημα αφοσίωσης, καθήκοντος. Για το γαλάζιο της θάλασσας, του ουρανού μας, της σημαίας μας, της πατρίδας μας. Να είναι Αθάνατοι».

«Τα ίχνη των ηρωικών υπερασπιστών της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, χάθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για την προάσπιση “των ιερών και των οσίων” του κυπριακού ελληνισμού, ενώ συμμετείχαν σε σκληρές και άνισες μάχες με τις δυνάμεις του Αττίλα, αποδεικνύοντας όμως έμπρακτα με τη στάση τους, τι σημαίνει να υπηρετείς την πατρίδα, με πάθος και αυταπάρνηση», τόνισε ο υφυπουργός.

«Από την ανυπέρβλητη ψυχική τους αντοχή και το ακατάβλητο σθένος τους, μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα θάρρους και αρετής, αντιλαμβανόμενοι πλήρως ότι, με οδηγό μας την ακλόνητη πίστη, το αδούλωτο πνεύμα και το υψηλό φρόνημα, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό ή παράλογο ιδεολόγημα. Για όλον τον ελληνισμό, η αποκατάσταση του ζητήματος των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, δεν αποτελεί απλά και μόνο μία τυπική διαδικασία, αλλά συνιστά θρησκευτική υποχρέωση, εθνική επιταγή, και ιερό καθήκον, προερχόμενο από τα βάθη της μακραίωνης ιστορικής μας κληρονομιάς και των ιδεωδών του δυτικού μας πολιτισμού», επεσήμανε ο ίδιος.

«Ως έθνος, έχουμε την υποχρέωση να μη συμβιβαστούμε ποτέ με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή. Να μην ξεχάσουμε την οδύνη για τα αθώα θύματα, τους αγνοουμένους Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες αγωνιστές, οι οποίοι υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα και σθένος τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού ελληνισμού από τον Τούρκο εισβολέα. Κοινός μας στόχος και κορυφαία εθνική προτεραιότητα, παραμένει πάντα μια δίκαιη, συμπεφωνημένη, αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», συνέχισε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Ξεκαθάρισε ακόμη, ότι «λύση» που περιλαμβάνει «τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, απορρίπτεται ασυζητητί, ενώ η πλήρης απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων, αποτελεί πάντα αναπόσπαστο μέρος της οριστικής επίλυσης του κυπριακού ζητήματος. Ελλάδα και Κύπρος, στον αντίποδα αναθεωρητικών αφηγημάτων και προκλητικών ενεργειών, που δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προκρίνουν πάντα την απαρέγκλιτη προσήλωσή τους στις εθιμικές αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας, το σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, προσβλέποντας σε ένα μέλλον ευημερίας και προόδου» κατέληξε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, την εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμής στα Πυργά, συνδιοργάνωσαν η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία. Τελέστηκε δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων και τρισάγιο για τους πεσόντες, χοροστατούντος του θεοφιλέστατου Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου, εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομου Β’. Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος.

Σήμερα, Τετάρτη 20 Ιουλίου, ο Ν. Χαρδαλιάς παρευρέθη στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, χοροστατούντος του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, στη Λευκωσία ενώ στη συνέχεια, μετέβη στο ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, όπου παρέστη στο μνημόσυνο για τους πεσόντες, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου. Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Στις εκδηλώσεις, χθες και σήμερα, παρέστησαν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, οι βουλευτές Πέλλας Διονύσιος Σταμενίτης και Β’ Πειραιώς Ειρήνη Κασιμάτη ως εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αρμόδιος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου Ανδρέας Λουκά, ο διοικητής συνταγματάρχης Παναγιώτης Κεραμιδάς και αντιπροσωπεία στελεχών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, αντιπροσωπεία στελεχών των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νικόλαος Σεργίδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία Μαρία Καλμπουρτζή και συγγενείς αγνοουμένων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο κ. Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λευκωσία, συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου. Συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.