Οι αρχές, εξάρθρωσαν μεγάλο κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών, από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, το κύκλωμα λειτουργούσε με πρακτικές μαφίας και είχε διασυνδέσεις παντού. Τα μέλη του, συνεργάζονταν με ένα κατάστημα που πουλούσε κινητά τηλέφωνα και με ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος Western Union στην Αθήνα. Αυτά τα δυο καταστήματα μετέφεραν χρήματα σε παρόμοιες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο εξωτερικό προκειμένου να διακινούν με ασφάλεια το «μαύρο» χρήμα από τις πωλήσεις των πλαστών διαβατηρίων στους μετανάστες και τις αμοιβές που έπαιρναν για να τους στέλνουν σε χώρες της Ε.Ε. Όλες οι συναλλαγές γίνονταν μέσω διαδικτύου και ήταν πολύ δύσκολο να τους εντοπίσουν οι Αρχές.

Τα μέλη του κυκλώματος, συνόδευαν τους παράνομους μετανάστες μέχρι το αεροδρόμιο με τέτοιο τρόπο ώστε να περνούν απαρατήρητοι. Κρατούσαν αποστάσεις αλλά ήταν σε θέση να επιτηρούν την διαδικασία εισόδου τους στις πύλες αναχωρήσεων του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Είχαν δε στην κατοχή τους εισιτήρια που τους επέτρεπαν να μπαίνουν στις αίθουσες των αναχωρήσεων ώστε να βεβαιωθούν ότι οι μετανάστες θα μπουν στο αεροπλάνα χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στον έλεγχο.

Για την μετάβαση των παράνομων μεταναστών στο αεροδρόμιο χρησιμοποιούσαν ταξί ή λεωφορείο για να εκμεταλλευτούν τον συνωστισμό. Για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους δεν έκαναν κλήσεις στα τηλέφωνα τους παρά μόνο διαδικτυακές εφαρμογές και φωνητικά μηνύματα.

Την Τετάρτη, 20 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε έφοδος από άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας σε πρόσωπα, καταστήματα και σπίτια. Συνελήφθησαν μετανάστες που είχαν προσπαθήσει να βγουν παράνομα από τη χώρα με πτήσεις από το αεροδρόμιο των Σπάτων. Στη συνέχεια, έγιναν έρευνες σε SAFE HOUSES που είχαν νοικιαστεί από μέλη της οργάνωσης για την φιλοξενία των μεταναστών, σε Αθήνα, Αιγάλεω και Νέα Σμύρνη. Συνολικά συνελήφθησαν 12 άτομα. Κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα και το συνολικό ποσό των 88.475 ευρώ. Εντοπίστηκε μέχρι και το Ι.Χ που χρησιμοποιούσαν ως μέσο μεταφοράς για τους παράνομους μετανάστες.