Είναι μάχιμος δικηγόρος, ενεργός πολιτικός, σύζυγος και πατέρας. Ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «Π», μας εξομολογείται πως έφυγε από την Αμαλιάδα για να σπουδάσει Νομική στην Αθήνα, πως επέστρεψε στον τόπο του για να δημιουργήσει οικογένεια και πως οι κόρες του αποτελούν τους πιο αυστηρούς κριτές του.

Πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά σας τα τελευταία τρία χρόνια ως βουλευτής;

Η καθημερινότητα έχει αλλάξει άρδην, καθώς από μάχιμος δικηγόρος και από τις δικαστικές αίθουσες βρέθηκα στα έδρανα της Βουλής. Πλέον η ζωή μου είναι μοιρασμένη μεταξύ Αθήνας και Νομού Ηλείας. Και ως δικηγόρος εργαζόμουν πάρα πολλές ώρες, καθώς οι απαιτήσεις και οι ευθύνες της δικηγορίας είναι μεγάλες, αλλά και ως βουλευτής η ευθύνη απέναντι στους πολίτες της Ηλείας είναι μεγάλη και οφείλω να εργάζομαι σκληρά σε καθημερινή βάση, καθώς το ζητούμενο για εμένα είναι να συνεισφέρω διαρκώς με όλες μου τις δυνάμεις.

Μιας κι αναφερθήκατε στη μάχιμη δικηγορία, σας λείπει ως βουλευτής;

Δεν έχω αποκοπεί από τη δικηγορία. Είναι το επάγγελμά μου, είναι το αντικείμενο που πάντα ήθελα να ασχοληθώ. Είναι ένα επάγγελμα που έχει ενδιαφέρον, συγκινήσεις και δυνατότητα εξέλιξης. Όπως και η πολιτική άλλωστε!

Και η πολιτική πώς προέκυψε;

Το «μικρόβιο» της πολιτικής υπήρχε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου!

Δηλαδή από παιδί;

Βεβαία. Θα σας εκμυστηρευτώ πως κάποτε ως παιδί είχα βρεθεί με τον πατέρα μου σε μία προεκλογική συγκέντρωση του Γεώργιου Ράλλη στον Πύργο. Ήταν τέτοιος ο παλμός, ο ενθουσιασμός του κόσμου και τα συνθήματα, που αποτυπώθηκαν στο μυαλό μου. Νομίζω ότι από τότε ξεκίνησε μέσα μου η ζύμωση και σταδιακά παγιώθηκε αυτή η επιθυμία και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο άρχισα να έχω εμπλοκή με την πολιτική.

Ποτέ εμπλακήκατε πιο ενεργά;

Επίσημα η αρχή έγινε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη διάρκεια της θητείας μου διατέλεσα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας. Αναμφίβολα, η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου της ΝΔ και η έκκλησή του για ανανέωση και η πρόσκληση σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την πολιτική ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να ασχοληθώ σε κεντρικό επίπεδο.

Και τελικά πού γέρνει περισσότερο η ζυγαριά, τι επιλέγετε, Τοπική Αυτοδιοίκηση ή κεντρική πολιτική σκηνή;

Θα έλεγα ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το βουλευτικό αξίωμα έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον και σου δίνουν ευκαιρίες να κάνεις πράγματα, να προσφέρεις στον τόπο σου και στους πολίτες. Με την εμπειρία όμως που απέκτησα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκτιμώ ότι χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις στις οποίες θέλω να συμβάλω μέσα από την κοινοβουλευτική δράση και άρα θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω περισσότερα μέσα από την κεντρική πολιτική σκηνή, γι’ αυτό και άφησα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από τη μέχρι τώρα ενασχόληση με τα κοινά και εν προκειμένω με την κεντρική πολιτική σκηνή, τι έχετε αποκομίσει; Είναι αυτό που περιμένατε;

Η πολιτική απαιτεί πολλή δουλειά, υπάρχει έντονο άγχος, υπάρχουν όμως και συγκινήσεις και χαρά όταν πετυχαίνεις πράγματα που βοηθούν την κοινωνία, υπάρχει όμως και απογοήτευση και πολλές δύσκολες στιγμές, ειδικά όταν επιχειρείς να προσφέρεις και δέχεσαι κριτική πολλές φορές άδικη και σκληρή.

Είναι σκληρός ο χώρος της πολιτικής;

Θα σας μιλήσω ειλικρινά, στον χώρο της πολιτικής υπάρχουν και σκληρός πόλεμος και έντονος ανταγωνισμός. Ωστόσο, η επαγγελματική μου διαδρομή ως δικηγόρος και η ενασχόλησή μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή με έχουν κάνει να έχω υπομονή. Με την πάροδο των χρόνων συνειδητοποιείς ότι πρέπει να έχεις σύνεση και να κατανοείς την απογοήτευση και την αγανάκτηση πολλές φορές των συμπολιτών σου, και αυτό σε κάνει όχι μόνο να αποδέχεσαι πράγματα που σε διαφορετικές συνθήκες δεν θα μπορούσες να δεχτείς αλλά και να προσπαθείς περισσότερο για τις ιδέες και τις απόψεις σου.

Μέχρι σήμερα μπορείτε να ξεχωρίσετε την πιο ευχάριστη και την πιο δυσάρεστη στιγμή;

Θεωρώ ότι η πιο ευχάριστη στιγμή ήταν την ημέρα που ξεκίνησαν τα έργα για την κατασκευή του νέου σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, το οποίο ήταν ένα προβληματικό έργο. Είναι ένα μεγάλο έργο που το έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος και για το οποίο θα μπορούμε να δηλώνουμε περήφανοι όταν ολοκληρωθεί και παραδοθεί σε κυκλοφορία. Σε ό,τι αφορά την πιο δυσάρεστη στιγμή, πρέπει να πω ότι η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική θητεία είναι από τις πιο δύσκολες της μεταπολιτευτικής περιόδου. Έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις και με πολύ μεγάλα ζητήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Είναι εύλογη και η ανησυχία των πολιτών και στην επαφή μου με τον κόσμο καθημερινά, είναι θέματα τα οποία συζητάμε και νομίζω ότι κατανοούν όλοι ότι οι προκλήσεις και οι δυσκολίες είναι μεγάλες.

Αναφέρατε νωρίτερα ότι μοιράζετε πλέον τη ζωή σας μεταξύ Αθήνας και του Νομού Ηλείας, λόγω των αυξημένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων. Για την οικογένεια υπάρχει χρόνος, καθώς έχετε και δύο μικρές κόρες;

Πράγματι η καθημερινότητα έχει αλλάξει τα τρία τελευταία χρόνια, η οικογένειά μου ωστόσο είναι πάντα προτεραιότητά μου και προσπαθώ διαρκώς να ισορροπώ μεταξύ της βουλευτικής μου ιδιότητας και του ρόλου μου ως συζύγου και πατέρα. Σε αυτό φυσικά συμβάλλουν και η κατανόηση και η υποστήριξη που υπάρχει από τη σύζυγο και τις κόρες μου. Ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος είναι ξεκάθαρα αφιερωμένος στα παιδιά και στη σύζυγο, επιδιώκω να κάνω πράγματα μαζί τους, θέλω να βρίσκομαι κοντά τους στις δραστηριότητές τους, γενικά δεν θέλω να αισθάνονται ότι υπάρχει κενό, δεν θέλω ούτε να μου λείπουν, ούτε να τους λείπω…

Πλαισιώνεστε από γυναίκες, οι κόρες σας, αν και είναι μικρές ακόμη, παρακολουθούν τη δράση σας; Σας ασκούν κριτική;

Σίγουρα με ενδιαφέρει η άποψη της συζύγου μου, η οποία αν και έχει και η ίδια μεγάλο φόρτο εργασίας, καθώς είναι και αυτή δικηγόρος στην Αμαλιάδα, προσπαθεί να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και να μου μεταφέρει και τον παλμό της κοινωνίας αλλά και τη δική της οπτική γωνία. Οι κόρες μας, αν και μικρές είναι συνειδητοποιημένες, ξέρουν τι κάνει ο μπαμπάς τους και μπορώ να πω ότι δεν θα διστάσουν να μου κάνουν κριτική!

Να υποθέσω ότι το «μικρόβιο» της πολιτικής θα περάσει και στα παιδιά;

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο! Αυτό που έχει σημασία είναι τα παιδιά να «χτίσουν» τη δική τους προσωπικότητα, να γίνουν συνειδητοποιημένοι πολίτες και να προσφέρουν στην κοινωνία με οποιονδήποτε τρόπο. Το τι θα κάνουν μεγαλώνοντας είναι κάτι που θα το αποφασίσουν μόνες τους, εμείς ως γονείς πρέπει να είμαστε δίπλα τους και να τις στηρίζουμε σε κάθε τους βήμα.

Τελικά, υπάρχει καθόλου ελεύθερος χρόνος;

Ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος, αλλά προσπαθώ να κάνω πράγματα που με ευχαριστούν και με χαλαρώνουν.

Ποια είναι αυτά;

Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα ταξίδια, άλλωστε ήταν πάντοτε στη ζωή μου λόγω και του επαγγέλματος του πατέρα μου, που ήταν ο αντιπρόσωπος της Ολυμπιακής στον νομό, παλαιότερα έπαιζα ποδόσφαιρο και τένις. Μου αρέσει ο κινηματογράφος και πάντα ξεκλέβω χρόνο για λίγη γυμναστική και διάβασμα και με ηρεμεί η κλασική μουσική.

Η επιλογή είναι βουνό ή θάλασσα;

Πάντα προτιμούσα τη θάλασσα στο δίλημμα αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι διακοπές στο βουνό δεν έχουν τη δική τους ομορφιά. Μην ξεχνάμε ότι ο νομός μου φημίζεται για τις παραλίες του!

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας;

Είμαι άνθρωπος που βάζω στόχους και επικεντρώνομαι σε αυτούς, δεν τα εγκαταλείπω εύκολα, προσπαθώ να εξαντλώ κάθε περιθώριο, θεωρώ ότι είμαι ορθολογιστής, διαθέτω υπομονή και επιμονή. Δεν λέω εύκολα «δεν μπορώ».

Ο πρωθυπουργός έχει πει σε όλους τους τόνους ότι η παρούσα κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Εσείς κινείστε σε προεκλογικούς ρυθμούς ή θα κάνετε διακοπές το φετινό καλοκαίρι;

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και από την αρχή ξέρω ότι το εννοεί. Από εκεί και πέρα, η επικοινωνία μου με τους πολίτες συνεχίζεται, όπως έκανα άλλωστε από την πρώτη στιγμή. Προσπαθώ να είμαι δίπλα στους πολίτες από την επόμενη κιόλας ημέρα μετά τις εκλογές. Όταν ενδιαφέρεσαι για τον τόπο και τους πολίτες σου, δεν περιμένεις να προκηρυχθούν εκλογές για να ασχοληθείς με τα προβλήματα. Πιστεύω όμως ότι θα ξεκλέψω λίγες ημέρες για ξεκούραση και για να βρεθώ πιο κοντά με την οικογένειά μου.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο