Όλα όσα έγιναν στη δεξίωση για την γιορτή της Δημοκρατίας.

Αναβαθμισμένη και με διευρυμένη εκπροσώπηση πολιτών, που συμβολίζουν το άνοιγμα στην κοινωνία, ήταν φέτος η δεξίωση για την 48η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

Πρόθεση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ήταν να δώσει την ευκαιρία σε εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων να παραστούν φέτος στη δεξίωση υπογραμμίζοντας ότι «η δημοκρατία δεν αφορά μόνο την οργάνωση της Πολιτείας, αλλά και τον αδιαπραγμάτευτο τρόπο της ζωής μας» και κάνοντας πράξη την πεποίθησή της, ότι «δεν νοούνται στη δημοκρατία ορατοί και αόρατοι πολίτες, άνθρωποι και συλλογικότητες χωρίς φωνή και εκπροσώπηση, εγκλωβισμένοι σε διακρίσεις και στερεότυπα». Αντιθέτως, «Μόνο κίνητρα και ίσες ευκαιρίες για τον καθένα, για τη βελτίωση και την εξωστρέφεια, μακριά από αδράνειες και στρεβλώσεις του παρελθόντος».

Ειδικότερα, στη δεξίωση για την 48η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας έδωσαν το παρών άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών( Πρυτάνεις, Ακαδημαϊκοί, διακεκριμένοι ζωγράφοι, σκηνοθέτες, μουσικοσυνθέτες, ερμηνευτές, συγγραφείς), πρωτοπόροι επιστήμονες στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Υγείας, της Γενετικής και της Βιολογίας. Διακεκριμένοι επαγγελματίες από τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας, επιχειρηματίες και εφοπλιστές. Κάτοικοι των ακριτικών μας νησιών και μαθητές που διέπρεψαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Ρομά που έσπασαν τον αποκλεισμό, πρόσφυγες και μετανάστες. Εκπρόσωποι Γυναικείων Οργανώσεων και δομών Κοινωνικής Πρόνοιας, άτομα με αναπηρία, στελέχη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς και χειριστές των Canadair, που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της αεροπυρόσβεσης και επιδεικνύουν ηρωισμό και αυταπάρνηση στην εκτέλεση του καθήκοντος.

Συγκινητική ήταν η συνομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τους γονείς του αδικοχαμένου φιλάθλου του ‘Αρη, ‘Αλκη Καμπανού, με τον νεαρό πρόσφυγα από την Γουϊνέα Σαϊντού Καμαρά, καθώς και με τον Κούρο Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, νεαρός και αυτός πρόσφυγας από το Ιράν, που αρίστευσε στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Περισσότεροι φέτος ήταν και οι αντιστασιακοί, ενώ η χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων έδωσε την δυνατότητα να προσκληθούν εκτός από τους Πολιτικούς Αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Βουλής και όλοι οι βουλευτές, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, καθώς και οι Υφυπουργοί, αλλά και οι ευρωβουλευτές, που δεν είχαν προσκληθεί τις προηγούμενες δυο χρονιές, λόγω κορονοϊού.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος δεν έλειψαν να πηγαδάκια και οι πολιτικές συζητήσεις.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού, προτρέποντάς τους να φύγουν άνετα για διακοπές. Ωστόσο, τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε τις περιοδείες» και πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι «θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση».

Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο έκτακτης Συνόδου Κορυφής, υποστήριξε ότι για τη σύγκλισή της, θα πρέπει «να υπάρχει και πραγματικό αντικείμενο», ενώ πρόσθεσε ότι κάνουμε πολλές κινήσεις σε επίπεδο ΕΕ για το 15%.

Αναφερόμενος στη συζήτηση των Πολιτικών Αρχηγών μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο κιόσκι του κήπου, σημείωσε με χιούμορ ότι «ο μόνος που είχε διάθεση να κάνει κουβέντα ήταν ο Κουτσούμπας…», για να λάβει την απάντηση από τον ΓΓ της Κ.Ε. του ΚΚΕ ότι «εγώ στόμα έχω και μιλιά δεν έχω».

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τους αθλητές της Εθνικής Ομάδας Πόλο Ανδρών και τον Προπονητή τους, με τους οποίους φωτογραφήθηκε και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης είχε συζήτηση σε πολύ φιλικό κλίμα και με τον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας με δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη γρήγορη ανάρρωσή του από τον κορονοϊό, σημειώνοντας παράλληλα, ότι ήταν ασυμπτωματικός.

Σε αντίστοιχο πηγαδάκι, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε ότι τον Δεκαπενταύγουστο σκοπεύει να μεταβεί στο Μόντρεαλ του Καναδά για συναντήσεις με την ομογένεια.

Από την εκδήλωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας απουσίαζε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή Βασίλη Βιλιάρδο, ενώ το παρών έδωσε και ο Γραμματέας του κόμματος «ΜέΡΑ 25» Γιάνης Βαρουφάκης.