Το υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Τουρκίας, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία δημοσιεύει και από βίντεο –  το όποιο όπως αναφέρει κατέγραψε τουρκικό drone – ισχυρίζεται ότι παράνομοι μετανάστες που απώθησε η Ελλάδα από την θαλάσσια περιοχή της Ρόδου προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα στα νότια της Μαρμαρίδας, διασώθηκαν από το τουρκικό Λιμενικό Σώμα.

Βάσει της ανακοίνωσης του Τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας (MSB), το λαστιχένιο σκάφος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες απωθήθηκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα από τις ελληνικές αρχές και το συμβάν καταγράφηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του τουρκικού Ναυτικού.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «όπως διαπιστώθηκε από UAV του Ναυτικού μας, το λαστιχένιο σκάφος που περιείχε παράτυπους μετανάστες μεταφέρθηκε από την κατεύθυνση της Ρόδου στις 24 Ιουλίου 2022 από το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής και απωθήθηκε σε τουρκικό έδαφος, νότια του Μπόντρουμ στην Μαρμαρίδα».

Επισημαίνεται, ότι το φουσκωτό σκάφος που κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς ωθήθηκε πίσω στα τουρκικά ύδατα από το ελληνικό Λιμενικό, έχει μόνο τρεις επιβαίνοντες.