H απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνουν οι εκλογές προς το τέλος της τετραετίας μπορεί να έχει αυξήσει τα ποσοστά αισιοδοξίας στην Κουμουνδούρου, όμως τα συμπεράσματα των«θερινών» δημοσκοπήσεων, που έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, δεν δίνουν «φτερά» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλλά εκεί που στον ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότεροι είχαν συμβιβαστεί με την έστω και με μικρή διαφορά ήττα τον Σεπτέμβριο, τώρα κάνουν υπολογισμούς για δική τους, έστω οριακή, επικράτηση στις εκλογές με την απλή αναλογική. Αυτή είναι η γενική εικόνα σήμερα στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Θα… δείξει!

Βέβαια, τα δημοσκοπικά δεδομένα, με τελευταία αυτά της Pulse και της Opinion, συνεχίζουν να είναι ακόμη εις βάρος τους. Όμως, όπως λένε, «οι επόμενοι 8-10 μήνες θα είναι φωτιά και λάβρα για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του». Πάντως, η ενίσχυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αναμένουν, μέλλει να αποδειχθεί, αφού από τη φθορά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, προσώρας, δεν επωφελείται ή τουλάχιστον όχι στον βαθμό που να προδιαγράφεται η «πολιτική αλλαγή» στην οποία ομνύει, με ολοένα μεγαλύτερη ένταση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η καθημερινότητα

Εκτός από τη μάχη των ψηφοδελτίων, στην οποία τώρα επιδίδεται ο Τσίπρας, πιο σημαντική για την Κουμουνδούρου είναι η μάχη της καθημερινότητας. Σε αυτήν και μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές έχει αποφασίσει να ρίξει το βάρος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει ότι η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας μονομερώς, επιμένει στην άρνηση να λάβει μέτρα περιορισμού της φορολογίας τόσο στα καύσιμα όσο και στα υπόλοιπα αγαθά πρώτης ανάγκης. Δηλαδή εστιάζοντας στο πότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει να λάβει δραστικά μέτρα και κυρίως να καταλήξει σε ένα πακέτο στήριξης για τα κράτη-μέλη. Μία εξέλιξη που όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα, μιας και ακόμη και τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προβλέπονται να είναι δραστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Η αξιωματική αντιπολίτευση ερμηνεύει την τακτική αυτή του Μεγάρου Μαξίμου, εκτιμώντας ότι αδυνατεί να κατανοήσει την πίεση που ασκείται στους πολίτες. Πάντως η ακρίβεια, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί, η αισχροκέρδεια, οι πλειστηριασμοί, ο πληθωρισμός που τρώει ακόμη και τις έστω μικρές αυξήσεις των μισθών, το PowerPass και άλλα θέματα, από την πανδημία μέχρι τις πυρκαγιές, τα πανεπιστήμια και την εγκληματικότητα, θα είναι εφεξής η αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Και ταυτόχρονα «οι σκανδαλώδεις ανισότητες», καθώς και τα αισθήματα «έλλειψης δικαιοσύνης» και «ατιμωρησίας», όπως είπε ο Τσίπρας με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη .

«Καραμέλα» το θέμα Λιγνάδη-Μενδώνη

Για το «θέμα Λιγνάδη» στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπέπεσε στο λάθος να κρίνει την αντίδραση των καλλιτεχνών απέναντι στη δικαστική απόφαση της αποφυλάκισης Λιγνάδη, ενώ υπάρχει απόφαση για τους δύο βιασμούς.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως αν η Μενδώνη δεν είχε αποχωρήσει από το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και δεν έβγαζε την επίμαχη ανακοίνωση, η κοινή γνώμη «δεν θα την τοποθετούσε εντός του κάδρου παρέμβασης στην ανεξαρτησία λειτουργίας της Δικαιοσύνης».

«Δεν σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το πανό στην Επίδαυρο. Ο λαός το σήκωσε για να στείλει το μήνυμά του στη Δικαιοσύνη αλλά και την κυβέρνηση. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε θέατρο, σε κάθε συναυλία, σε κάθε εκδήλωση αντίδρασης της παρεμπόδισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Είναι η οργή του κόσμου που βλέπει πως όλα καταστρατηγούνται», αναφέρουν πηγές της Προοδευτικής Συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ψηφοδέλτια

Και ενώ όλα τα παραπάνω συμπληρώνουν το παζλ της κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σβήνουν και γράφουν ονόματα για τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Οι διεργασίες με αφορμή την υποδοχή νέων μελών ολοκληρώνονται και μένει να κλείσουν και οι «μεγάλες» συνεργασίες. Οι υποψήφιοι εκείνοι δηλαδή που θα παίξουν τον ρόλο του… κράχτη. Πάντως στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας η Κουμουνδούρου θα αρχίσει να ανακοινώνει ονόματα υποψηφίων. Η σύνθεση των ψηφοδελτίων θεωρείται κρίσιμο μέγεθος για την άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος, λένε στην Κουμουνδούρου, είναι να περιληφθούν άνθρωποι που έχουν… πέρασμα στην κοινωνία και θα φέρουν ψήφους. Μέχρι τώρα υπήρχε το φαινόμενο να ξεχωρίζουν σε σταυρούς ένας-δύο υποψήφιοι, και μετά το χάος. Τώρα στόχος του Τσίπρα είναι να υπάρξει μεγάλος συναγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε νομό. Ήδη στην τριμελή επιτροπή (Σβίγκου, Βασιλειάδης, Καλογήρου) που ασχολείται με τα ψηφοδέλτια, αλλά και στον ίδιο τον Αλέξη καθημερινά, φτάνουν δεκάδες βιογραφικά ανθρώπων που θέλουν να είναι υποψήφιοι. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Αττική, όπου εκλέγεται η πλειονότητα των επώνυμων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

της Αντιγόνης Μακρινού

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο