Κατώτερο των περιστάσεων το σύνολο της αντιπολίτευσης. Αξιωματική αντιπολίτευση και ελάσσων, διστακτική, χωρίς όραμα για την επόμενη μέρα, με φθηνή λαϊκίστικη ρητορική και ακραίες επιθέσεις εναντίον μιας κυβέρνησης που περνάει από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη, από την ώρα που ανέλαβε. Από τον εγκλεισμό των πολιτών λόγω της πανδημίας μέχρι τις συνεχείς απειλές του άρπαγα γείτονα, τον απρόβλεπτο πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και τα προβλήματα με την ενέργεια, προβλήματα πρωτόγνωρα που προσφέρουν στους ακραίους λαϊκιστές την ευκαιρία υπόσχεσης εύκολων λύσεων σε σύνθετα προβλήματα της οικονομίας, καμουφλάροντας παράλληλα τις αντιδημοκρατικές δικές τους ιδεολογικές απόψεις και θέσεις. Άσπρο η κυβέρνηση, μαύρο αυτοί.

Απώτερος στόχος η συσπείρωση της σκληρής τους βάσης και η δημιουργία κλίματος αναταραχής στους κυβερνητικούς κόλπους και στην κοινωνία.

Ούτε ίχνος αυτοκριτικής για τα δικά τους πεπραγμένα. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Όλα καλά καμωμένα. Καθημερινά δείχνουν το αφτιασίδωτο επιθετικό τους πρόσωπο στις τηλεοράσεις, στη Βουλή, στην κοινωνία. Τα βάζουν με όλους και με όλα. Ακόμη και με την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Σκληρά και χυδαία, βγάζουν συμπεράσματα εξοργιστικά. Από υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού, ακραίας Δεξιάς, ανάλγητης κυβέρνησης, συναλλαγής με το κεφάλαιο και πολλές ακόμη μικροπολιτικές ασχήμιες. Όλες τις παθογένειες του παρελθόντος, όπως διαπλοκή, διαφθορά, φοροδιαφυγή, τις επανέφερε μέσα σε τρία χρόνια η κυβέρνηση!

Καμιά αναφορά στα θετικά, στις παροχές προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τις πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με το επαναλαμβανόμενο σύνθημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι «η χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών»!

Η επί τριετίας συνεχιζόμενη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά της κυβέρνησης που καταγράφεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οφθαλμαπάτη, «πετσοκομμένα» δημοσκοπικά ευρήματα και απόψεις των «κυρ Παντελήδων».

Με νέες προσπάθειες διαχωριστικών γραμμών προσπαθούν να «θολώσουν» τα νερά, λόγω αδυναμίας άλλου συγκεκριμένου αφηγήματος από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακόμη και την κυβίστηση στο δημοψήφισμα του 2015 προσπαθούν να την περάσουν σαν επιτυχία στη διαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου που υπέγραψαν.

Σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να εξαντλήσει την συνταγματική της θητεία, την τετραετία δηλαδή, και καλά θα κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα παρά να επιτίθενται καθημερινά στην κυβέρνηση. Υπάρχει φόβος να «καούν» στην προπόνηση, αλλά και να «καεί» και η κοινωνία αν συνεχίσουν την τακτική των απεργιών, των αντιδράσεων και της υποκίνησης κοινωνικών αναταραχών μέχρι τις εκλογές.

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας, από βαριά που θα είναι, μπορεί εύκολα να μετεξελιχθούν και σε «κόλαση»! Και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Το ζήσαμε πριν από κάποια χρόνια όταν κάηκε η Αθήνα.

Το πρώτο καμπανάκι της αντίδρασης χτύπησε, με τα καλοκαιρινά θεατρικά δρώμενα που ζούμε!

 

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο