«Ο πιο βάρβαρος αντιασφαλιστικός νόμος στην Ευρώπη των 47 χωρών πρέπει να καταργηθεί χθες…» δήλωσε τη Δευτέρα στη ραδιοφωνική εκπομπή μου ο γνωστός εργατολόγος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Αλέξης Μητρόπουλος.

«Ο νόμος Κατρούγκαλου νομοθέτησε τον απόλυτο νεοφιλελευθερισμό στο ευρωπαϊκό και εθνικό ασφαλιστικό σύστημα. Η θεσμική του αγριότητα και ο κοινωνικός δαρβινισμός που εισήγαγε δεν έχουν προηγούμενο σε καμιά χώρα, σε κανένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα!» συνέχισε ο κ. Μητρόπουλος με λόγια «καρφωτά και σταράτα». Και έχει απόλυτο δίκιο, γιατί, όσο και αν έψαξα, δεν βρήκα άλλον τέτοιον βλαβερό νόμο και ιδιαίτερα κακό για τους συνταξιούχους σε καμία χώρα της Ευρώπης! Άλλωστε δεν είναι ψέματα πως ο νόμος αυτός έκανε τους Έλληνες πιο φτωχούς και περισσότερο τους συνταξιούχους που, ενώ δούλεψαν μια ολόκληρη ζωή για να έχουν ένα καλό τέλος, είδαν μέσα σε μια νύκτα να μειώνεται η σύνταξή τους στα μισά και πιο κάτω!

Όσον αφορά τα αναδρομικά των 11 μηνών από επικουρικές και τα δώρα που σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ θα δοθούν μόνο σε όλους εκείνους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ο Αλέξης Μητρόπουλος, που ήταν ο επικεφαλής δικηγόρος από την πλευρά των συνταξιούχων, ήταν κάθετος, τονίζοντας πως «σε τέτοιες δίκες, που θεωρούνται και είναι πιλοτικές,οι αποφάσεις πρέπει να ισχύουν για όλους!».

Είναι αλήθεια πάντως πως, ύστερα από όλα αυτά και τις πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ψάχνει τη «χρυσή τομή». Ψάχνει τρόπο με τον οποίο θα δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους. Το θέμα παραμένει ανοικτό. Και όλοι πια περιμένουνε μια πολιτική λύση! Μάλιστα, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους μέρος των αναδρομικών σε δόσεις, παρότι δεν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να το κάνουμε αυτήν τη στιγμή», όπως συγκεκριμένα τόνισε. Απάντησε στις πιέσεις των συναδέλφων: «Αφήστε να πούμε και τίποτα στη Θεσσαλονίκη», υπονοώντας ότι κάτι τέτοιο θα πει στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

«Προσωπικά πιστεύω πως ο πρωθυπουργός,που δεν θέλει στις ερχόμενες εκλογές να έχει απέναντι τα δύο εκατομμύρια των συνταξιούχων, θα βρει τρόπο και με πολιτική απόφαση θα δοθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, γιατί αυτό είναι και σωστό και δίκαιο», είπε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου και εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος στην εκπομπή μου στον Εllada 94,3 FM, πριν από λίγες ημέρες.

Είναι βέβαιο ότι πολλά είναι τα σενάρια που… παίζονται για το πώς και με ποιον τρόπο θα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι τα αναδρομικά και όχι μόνο οι 350.000 που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Το βασικό σενάριο πάντως που αυτήν τη στιγμή κυκλοφορεί είναι να δοθούν σε όλους με δόσεις. Προτείνεται μάλιστα η έναρξη των δόσεων να γίνει στο τέλος του 2022. Δηλαδή λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Προσωπικά νομίζω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει την υπόθεση των συνταξιούχων πάνω του και θα βρει την πολιτική λύση πολύ πριν από τη ΔΕΘ. Γιατί, με ένα τέτοιο ανοικτό θέμα, «καυτή πατάτα» όπως πιστεύουν όλοι και με δύο εκατομμύρια συνταξιούχους απέναντί του, δεν θα πάει σε εκλογές.

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο