Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, τις θεσμικές εγγυήσεις για τον έλεγχο των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ εισάγουν, οι νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις», ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε, πως οι διατάξεις αρμοδιότητάς του έρχονται να εναρμονίσουν το θεσμικό πλαίσιο με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε πως απαιτείται ο δημόσιος χαρακτήρας των δύο εταιρειών, προκειμένου να διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε πως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών γνωστή ως Υπερταμείο ιδρύθηκε το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ και συνδέεται άρρηκτα με το 3ο αχρείαστο μνημόνιο και με την δανειακή σύμβαση που δημιουργεί υποχρεώσεις για το Ελληνικό Δημόσιο. Το 2018 και πάλι επί ΣΥΡΙΖΑ προβλέφθηκε ότι οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, εξήγησε, πως για να συγκεραστούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τους δανειστές και οι αποφάσεις του ΣτΕ, το Υπουργείο Οικονομικών εισάγει διατάξεις οι οποίες προβλέπουν ότι οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, που κατέχει το Υπερταμείο, είναι αμεταβίβαστες και ανεκχώρητες.