Κατά την επίσκεψη στη χώρα μας, του πρίγκιπα-διαδόχου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, υπεγράφησαν συμφωνίες σχεδόν 4 δισ. ευρώ για την ενέργεια και την ανάπτυξη υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων.

Μεταξύ των συμφωνιών είναι η ίδρυση κοινής επιχείρησης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (3,75 δισεκατομμύρια SAR) για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το λεγόμενο East to Med data Corridor (έργο EMC). Το έργο θα εδραιώσει τη θέση της Ελλάδας ως τηλεπικοινωνιακής πύλης προς την Ευρώπη και θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να οικοδομήσει την ψηφιακή της οικονομία.

Πολύ σημαντική συμφωνία είναι ακόμη, η ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (10 δισεκατομμύρια SAR), που αφορά τον κλάδο της ενέργειας και καλύπτει τις συμβατικές  και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η συμφωνία θα συσχετίσει την τεχνογνωσία της Σαουδικής Αραβίας στον ενεργειακό τομέα με το ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή.

Οι υπόλοιπες συμφωνίες, περιλαμβάνουν διμερείς επιχειρηματικές συνεργασίες στους τομείς των αερομεταφορών, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.