Το ζεύγος Μπάτερσμπι, στη Μ. Βρετανία, δίνει μια μάχη μέχρι τέλους, για τη ζωή του γιου τους Άρτσι, ώστε να μην τερματιστεί η μηχανική υποστήριξη στο 12χρονο αγόρι, που είναι εδώ και μήνες σε κώμα.

Ο Αρτσι εντοπίστηκε στις 7 Απριλίου χωρίς τις αισθήσεις του. Πιθανόν, όπως εικάζει η μητέρα του, Χόλι, να έπαιρνε μέρος σε κάποιο επικίνδυνο δικτυακό παιχνίδι-πρόκληση. Από τότε οι γιατροί σε νοσοκομείο στο Λονδίνο τον κρατούν στη ζωή με μηχανική υποστήριξη στην αναπνοή του και με φαρμακευτική αγωγή.

Η μητέρα του Αρτσι, αποκάλυψε ότι δέχτηκε προσφορές να συνεχιστεί η θεραπεία του αγοριού στην Ιταλία ή την Ιαπωνία, λέγοντας μάλιστα ότι υπάρχουν καλές ελπίδες να είναι επιτυχημένη.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί στο Λονδίνο, λένε ότι το αγόρι είναι εγκεφαλικά νεκρό χωρίς ελπίδες ανάκαμψης και ότι το καλύτερο για τον ίδιο θα είναι να τερματιστεί η υποστήριξη. Με αυτό συντάχθηκε και βρετανικό ανώτατο δικαστήριο που έκρινε ότι η συνέχεια της θεραπείας θα ήταν μάταιη.

Οι εξετάσεις που έγιναν τον Ιούνιο έδειξαν ότι το αγόρι δεν παρουσιάζει αντιδράσεις σε ερεθίσματα. Το δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να διακοπεί η υποστήριξη, αλλά οι γονείς άσκησαν έφεση. Χθες, Τρίτη, άλλο ένα βρετανικό δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί να διακοπεί η υποστήριξη – και μάλιστα άμεσα.

Λίγο πριν οι γιατροί κλείσουν τα μηχανήματα, η μητέρα του Άρτσι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να μην εφαρμοστεί η απόφαση. Οι γονείς του αγοριού υποστηρίζουν ότι η διακοπή της θεραπείας θα παραβίαζε τις υποχρεώσεις της Βρετανίας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δηλώνει ότι δεν θα παρέμβει στις αποφάσεις των βρετανικών δικαστηρίων για την τύχη του 12χρονου Άρτσι, που είναι σε κώμα και για τον οποίο η Δικαιοσύνη στη Βρετανία έχει δώσει την έγκριση να τερματιστεί η μηχανική υποστήριξη.