Σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, στα 39 ανέρχονται τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας. Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν άλλα επτά κρούσματα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ και τα 39 κρούσματα είναι άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 37 έτη (22-59 χρόνων). Όλοι οι ασθενείς έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Υπενθυμίζεται, ότι η ευλογιά των πιθήκων, μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Στην Ευρώπη, μέχρι τις 2 Αυγούστου 2022, έχουν καταγραφεί συνολικά 15.926 κρούσματα της νόσου σε 38 διαφορετικές χώρες. Από αυτούς το 1/3 (13) ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%).

Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.