Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας, στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης,  ανέφερε ότι οι εταιρείες Pfizer και Moderna θα ξεκινήσουν διαδικασία έγκρισης στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης για τα βελτιωμένα σκευάσματα τους, ως το τέλος Αυγούστου και στη συνέχεια θα δρομολογηθεί η παραγωγή και διάθεση τους.

Ακόμη, εξήγησε, όπως άλλωστε και οι ειδικοί τις τελευταίες εβδομάδες, ότι για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί και δεν είναι μικρό, επείγει να εμβολιαστούν με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των υπαρχόντων εμβολίων τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και οι ευπαθείς καθώς κινδυνεύουν με σοβαρή νόσο covid και νοσηλεία.

«Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουμε με τις κλινικές έρευνες οι οποίες έχουν γίνει προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, όχι από τη μόλυνση, και για αυτό ακριβώς υπάρχει σύσταση στους άνω των 60 και τις ευάλωτες ομάδες, επειδή το μείζον σε αυτές τις κατηγορίες είναι να μην νοσήσουν βαριά, να εμβολιαστούν τώρα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Για τα νέα εμβόλια, τόνισε, πως οι εταιρείες Pfizer και Moderna έχουν ολοκληρώσει σε δύο φάσεις τις διαδικασίες τους.

«Η πρώτη φάση έχει να κάνει με το εμβόλιο που θα καλύπτει όχι μόνο από τη βαριά νόσηση αλλά και από τη μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον. Αυτά αναμένεται εντός του Αυγούστου να κατατεθούν για έγκριση. Παράλληλα, ”τρέχουν” και τις διαδικασίες για τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια που θα περιλαμβάνουν και τις υποπαραλλαγές 4 και 5 της Όμικρον, αυτές που είναι κυρίαρχες τώρα. Αυτά αναμένονται προς το τέλος του χρόνου. Άρα περιμένουμε επικαιροποίηση εμβολίων σε δύο φάσεις, η πρώτη φάση θα είναι η ευρύτερη κάλυψη της Όμικρον και η δεύτερη πιο στοχευμένη. Φιλοδοξούμε λοιπόν από τον Σεπτέμβριο, να έχουμε εξέλιξη σε αυτό το πεδίο», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας όπως και όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν μεταφέρει παραγγελίες που θα γινόταν μέσα στο καλοκαίρι από τον Σεπτέμβριο και μετά, οπότε αναμένεται ότι προοδευτικά θα έρχονται και τα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια.

Για τις οδηγίες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, τόνισε πως το αν χρειάζεται εμβολιασμός πιο στοχευμένος ή σε ευρύτερο πληθυσμό, είναι ένα επιστημονικό θέμα, για το οποίο θα τοποθετηθούν το ECDC και τα αρμόδια όργανα των κρατών-μελών, δηλαδή η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, επανέλαβε, πως θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι 31 Δεκεμβρίου οπότε και θα επανεξεταστεί το μέτρο.