Γράφει ο Ίων Παπαδάκης

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικοί αυτής της χώρας όχι μόνο «χάνονται στη μετάφραση», αλλά προσπαθούν να… εισπράξουν τα μέγιστα από τα λάθη του (υποτιθέμενου) αντιπάλου τους. Κάποτε ένας σοφός είχε πει ότι «λάθη δεν κάνουν όσοι δεν δουλεύουν»! Το θέμα των υποκλοπών κρύβει λάθη και σίγουρα είναι σοβαρό… Όμως η διαχείρισή του είναι σοβαρότερη, μια και πρέπει να βρεθεί μία λύση, ώστε το «λάθος» να μην ξαναγίνει. Και εδώ υπάρχουν δύο αναγνώσεις και ένα ερώτημα: Πώς διαχειρίζονται οι εμπλεκόμενοι την «επόμενη ημέρα»; Ο πρωθυπουργός ανέλαβε άμεσα και ξεκάθαρα το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί σε εκείνον και το επιτελείο του και δήλωσε ότι θα γίνουν διορθώσεις με νομοθετική ρύθμιση και θα διαλευκανθεί η υπόθεση.

Ο άμεσα θιγόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οι συνεργάτες του ψύχραιμα ζήτησαν απαντήσεις και δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν θα επιδοθούν σε ένα επικοινωνιακό σόου, αλλά θα κινηθούν «χωρίς βιασύνη και με μεθοδικά βήματα»! Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (θα περιμέναμε μία πιο υπεύθυνη στάση, μια και έχει διατελέσει πρωθυπουργός) δεν έχασε την ευκαιρία να βρεθεί για μία ακόμα φορά «στα κάγκελα» ζητώντας ξανά εκλογές, παραιτήσεις, χρησιμοποιώντας εκφράσεις «πεζοδρομίου», προκαλώντας όχι μόνο τους συναδέλφους του αλλά και τους πολίτες που παρακολουθούν το… κατασκοπευτικό «θρίλερ» με θυμό και με πλήρη άγνοια των νόμων αλλά και των δεδομένων! Το αποτέλεσμα είναι για μία ακόμα φορά τοξικότητα, θυμός, έκθεση της χώρας μας στο εξωτερικό και όλα αυτά χωρίς καμία προσφορά στη λύση του προβλήματος.

Σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζω το πρόβλημα ούτε προσφέρω άλλοθι στους υπαίτιους. Όμως, όπως λένε και οι Αμερικάνοι, «μην κλαις για το χυμένο γάλα»… Το λάθος έγινε και είναι παρελθόν (όσο και αν αυτό δεν «βολεύει» τους… μονομάχους) και η λύση θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο για το καλό του τόπου πάνω απ’ όλα!