Ενώ η μέση τιμή της βενζίνης παραμένει λίγο πάνω από τα δυο ευρώ το λίτρο, η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2022, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το πετρέλαιο μπρεντ σήμερα 18 Αυγούστου κοστίζει το βαρέλι από 91,51 δολάρια έως 94,48 δολάρια και αυτές τις μέρες η μέση τιμή διαμορφώνεται περίπου στα 91 με 92 δολάρια. Πρόκειται για τιμή που απέχει από τα ρεκόρ που έφεραν την αύξηση στην τιμή της βενζίνης όταν το βαρέλι πωλούνταν στα 125 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, την τιμή της βενζίνης καθορίζει εκτός από το βαρέλι και η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου. Σύμφωνα με τα όσα είπαν πρατηριούχοι στο OPEN, η ισοτιμία είναι που εξηγεί γιατί δεν πέφτει η τιμή της βενζίνης. Η αξία του δολαρίου από τον Ιανουάριο έχει ανέβει αφού ενώ ήταν 1,014 και σήμερα 18 Αυγούστου, το δολάριο είναι στα 1,017 ευρώ. Ουσιαστικά επειδή το ευρώ χάνει αξία, αγοράζεται πιο ακριβά το πετρέλαιο και άρα οι τιμές στη βενζίνη δεν κατεβαίνουν ιδιαίτερα. Οσο για την τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα:

Στις 8 Αυγούστου ήταν 2,081 ευρώ
Στις 17 Αυγούστου ήταν 2,044 ευρώ
Στις 18 Αυγούστου είναι 2,040

Ερωτήματα προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης κατεβαίνει όταν μπαίνει το Fuel Pass και μετά… ανεβαίνει εκ νέου! Η μικρή πτώση στην τιμή της βενζίνης δεν ικανοποιεί ιδιαίτερα τους πολίτες. «Πάλι είναι δύσκολα τα πράγματα», όπως είπε γυναίκα στον ΣΚΑΙ. Το κανάλι βρέθηκε σε πρατήριο που η βενζίνη είναι πλέον κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ωστόσο η ικανοποίηση δεν είναι… διάχυτη: «σιγά το πολύ που έπεσε, μας έχουν γδάρει!». «Λίγο καλύτερα είναι, πιστεύω όταν θα γυρίσει ο κόσμος η τιμή θα ανέβει ξανά», σημείωσε οδηγός.

πηγή: reader.gr