Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Οι Τούρκοι δεν σέβονται τίποτα. Και δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα! Και όχι μόνο σε εθνικές επετείους, αλλά ούτε σε θρησκευτικές. Για αυτούς όλες οι ημέρες είναι ίδιες! Έτσι, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου και ενώ ολόκληρη η Ορθόδοξη Ελλάδα εόρταζε με κατάνυξη την Κοίμηση της Θεοτόκου, οι Τούρκοι συνέχισαν τον χαβά τους. «Ζεύγη τουρκικών μαχητικών πέταξαν πάνω από Κίναρο, Μαύρα Λέρου και Κανδελιούσα». Ήταν η ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ. Να τονίσω πως τα τουρκικά αεροσκάφη που αναγνωρίστηκαν «αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική». Είναι αλήθεια ότι το μπαράζ των παραβιάσεων και παραβάσεων των Τούρκων δεν αφήνει κανένα περιθώριο συνεννόησης.

Οι Τούρκοι, που απειλούν καθημερινά με τους «συνήθεις ύποπτους», τον πρόεδρο Ερντογάν, τον υπουργό Άμυνας Ακάρ, τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, αλλά και με τον ακροδεξιό συνεργάτη του Ερντογάν, τον Μπαχτσελί, δείχνουν πως δεν έχουν καμία διάθεση συζήτησης όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρώπη και την Αμερική. Βέβαια, να θυμίσω εδώ αυτό που λέει ο λαός μας, «Σκύλος που γαυγίζει δεν δαγκώνει» ή «Σκυλί που γαυγίζει, μην το φοβάσαι». Αυτό στα απλά ελληνικά σημαίνει πως κάποιον που φοβερίζει και απειλεί μπορείς να τον αντιμετωπίσεις, καθώς θα είσαι προετοιμασμένος. Έτσι, όταν ο κίνυδυνος είναι φανερός, μπορείς να τον αποφύγεις. Όμως οι φύλακες της Ελλάδος, οι Ένοπλες Δυνάμεις, που έχουν γνώση της αλλοπρόσαλλης κατάστασης των Τούρκων, είναι πάντα σε ετοιμότητα. «Για κάθε ενδεχόμενο», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ανήμερα της Παναγιάς φίλος ναύαρχος. Όταν τον ρώτησα εάν φοβάται για κάποιο «θερμό επεισόδιο», ο κ. Εγκολφόπουλος ήταν ξεκάθαρος. «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Γιατί οι Τούρκοι γνωρίζουν πια πως η Ελλάδα, που υπερτερεί σε οπλικά συστήματα, σε υποβρύχια και αεροπλάνα, δεν αστειεύεται και θα κτυπήσει. Δεν θα σκύψει το κεφάλι»!

Διαβάζοντας τώρα το καλοκαίρι το βιβλίο «Το νομικό καθεστώς των νήσων του Αιγαίου» του διεθνολόγου και καθηγητή Ιωάννη Παπαφλωράτου κατάλαβα γιατί οι Τούρκοι φοβούνται την αλήθεια. Την πραγματικότητα. Το δίκιο. Την Ελλάδα. Στο κεφάλαιο μάλιστα που ο συγγραφέας αναφέρεται «στο δικαίωμα εξοπλισμού των νήσων του κεντρικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων» διακρίνει κανείς την αγωνία των Τούρκων να διώξουν κάθε νομιμότητα, για να μείνουν τα νησιά μας απροστάτευτα. Ο κ. Παπαφλωράτος με αδιάψευστα στοιχεία και ντοκουμέντα δίνει τα γεγονότα όπως πρέπει να είναι. Και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ως εκ τούτου η Αθήνα είναι αναγκασμένη να λάβει όλα τα δέοντα μέτρα αμυντικής προπαρασκευής και να μην αναμένει την εκδήλωση της τουρκικής επιθέσεως, για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Αυτές της δίνουν τη δυνατότητα να ασκήσει το δικαίωμα της νομίμου άμυνας, όταν παραστεί η ανάγκη». Εκείνα, λοιπόν, που ήξεραν οι Τούρκοι, να τα ξεχάσουν. Οι καιροί, τα πράγματα άλλαξαν. Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει. Η Ελλάδα θα απαντήσει όπως πρέπει, με όλα τα σύγχρονα όπλα που διαθέτει, εάν δεχθεί επίθεση ή προκληθεί με γεώτρηση στα χωρικά της ύδατα. Τελεία και παύλα.