Η ιστορική εκτόξευση της αποστολής «Άρτεμις 1» της NASA στη Σελήνη, αναβλήθηκε.

Mία ρωγμή στον κινητήρα 3 του πανίσχυρου πυραύλου «Space Launch System» (SLC), ανέβαλε την έναρξη της ιστορικής διαστημικής αποστολής «Άρτεμις 1» της ΝΑSΑ, που σηματοδοτεί την επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη.

Οι μηχανικοί της NASA συνεχίζουν να αξιολογούν το πρόβλημα που εντοπίστηκε στον κινητήρα 3, έναν εκ των τεσσάρων (κινητήρων) RS-25, που διαθέτει ο πανίσχυρος πύραυλος και βρίσκεται στο κάτω μέρος του.

Βάσει πληροφοριών από τους ελεγκτές εκτόξευσης, ο κινητήρας 3 δεν μπορούσε να ρυθμίσει σωστά τη διαδικασία εξαέρωσης και οι μηχανικοί δεν κατάφεραν να επιλύσουν το πρόβλημα αναβάλλοντας έτσι την έναρξη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», η ρωγμή στο σύστημα θερμικής προστασίας σε μία από τις φλάντζες του κινητήρα, ήταν η αιτία που η ΝΑSA αποφάσισε την αναβολή της εκτόξευσης του πυραύλου «SLC».

Η επόμενη εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου στις 17:48, ώρα Ελλάδος, όπως γράφει το γερμανικό δημοσίευμα.

Επισημαίνεται, ότι μετά τις διαδοχικές αναβολές, η NASA, έδωσε έγκριση για την εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα της αποστολής «Άρτεμις 1» με έναν πελώριο πύραυλο «Space Launch System» (SLS) να μεταφέρει τη μη επανδρωμένη κάψουλα «Orion» γύρω από τη Σελήνη για μια δοκιμαστική πτήση έξι εβδομάδων.

Ο πύραυλος «SLS» είναι ο πιο ισχυρός στον κόσμο και θα μεταφέρει το σκάφος «Orion» με προορισμό τη Σελήνη. Η μη επανδρωμένη κάψουλα θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτή για 39 με 42 μέρες και εν συνεχεία θα επιστρέψει στον πλανήτη μας. Ο πύραυλος «Space Launch System» θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με το περιοδικό «Economist», θεωρείται μέγα σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων.

Οι βασικοί υπεργολάβοι για το πρόγραμμα «Άρτεμις» είναι οι εταιρείες Boeing για τον πύραυλο «SLS» και Lockheed Martin για την μη επανδρωμένη κάψουλα «Orion». Η τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας πανίσχυρος πύραυλος από το Κέντρο Κένεντι, ήταν το 1973 όταν ο «Κρόνος 5» (Saturn V) μετέφερε σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό «Skylab».

Η NASA, σχεδιάζει την εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής «Άρτεμις 2» γύρω από το φεγγάρι, και το 2025 η αποστολή «Άρτεμις 3» να προσεληνωθεί μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη. Θα τεθούν έτσι πιθανότατα αυτή τη φορά τα θεμέλια για μια πιο μόνιμη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στον δορυφόρο της Γης, με απώτερο στόχο μια «έδρα» στον Κόκκινο Πλανήτη μέσα στη δεκαετία του 2030.

Πάντως αρκετοί ειδικοί δεν αποκλείουν ότι όλο αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι υπερβολικά «σφιχτό» και φιλόδοξο, οπότε μπορεί να μετατεθεί χρονικά.