Σε μακρά και αενάως περιπετειώδη διαδρομή φαίνεται ότι εξελίσσεται η υπόθεση της ιστορικής Οινοποιίας Μαλαματίνα, η οποία πλέον λαμβάνει ξεκάθαρά και πολιτικές προεκτάσεις, με την υποστήριξη μελών του ΠΑΜΕ και στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους εργαζόμενους που έχουν αποκλείσει τη μονάδα εμφιάλωσης στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, εξαπολύοντας ευθείες βολές προς την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της.

Η Μαλαματίνα που έχει εξαγοραστεί πλήρως από τον όμιλο Μάντης Εμπορική, φαίνεται ότι μετά τις σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετώπισε προ της εξαγοράς της και υπό την προηγούμενη ιδιοκτησία του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Μαλαματίνα, συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς αναταραχής και στην νέα εποχή υπό τους επικεφαλής της νέας ιδιοκτησίας, επιχειρηματίες Χαράλαμπο και Αλέξανδρο Κρομμύδα.

Η νέα διοίκηση της Μαλαματίνας, η οποία μετράει 127 χρόνια διαδρομής, έκανε λόγο σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε για “μια μικρή μειοψηφία συνδικαλιστών που προσπαθεί να διατηρήσει προκλητικά προνόμια”, αναφερόμενη στις αντιδράσεις που εκφράζονται το τελευταίο διάστημα από μερίδα εργαζομένων σε συνδυασμό με τις πραγματοποιούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η κήρυξη ως παράνομων των απεργιών του Αυγούστου από το δικαστήριο
Και ίσως όλοι θα περίμεναν πως όταν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενέκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021 το σχέδιο εξυγίανσης της Ε. Μαλαματίνας και Υιός ΑΕΒE -όπως ήταν η επωνυμία της επιχείρησης στην πρότερη μορφή της και υπό την παλαιά ιδιοκτησία- τα πράγματα θα οδηγούνταν σε μία ομαλότητα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Εν μέσω του φετινού καλοκαιριού και ενώ η επιχείρηση πλέον είχε μεταβιβαστεί ήδη στη νέα εταιρεία Οινοποιία Μαλαματίνα Α.Ε. των αδελφών Κρομμύδα, οι καταγγελίες από πλευράς εργαζομένων για απολύσεις συναδέλφων τους συνοδεύτηκαν από σωρεία αντιδράσεων και κινήσεων διαμαρτυρίας που οδήγησαν έως και στην κατάληψη των εγκαταστάσεων του Καλοχωρίου.

Aπό την πλευρά της η εταιρεία για να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις και την κατάληψη του εργοστασίου από εργαζόμενους και συνδικαλιστές, κατέθεσε αγωγή που εκδικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, κατά του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Μαλαματίνας. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι συγκεκριμένες 24ωρες προκηρυχθείσες επαναλαμβανόμενες απεργίες ήταν παράνομες, ενώ στην απόφασή του ανέφερε ότι θα επιβληθεί “σε βάρος του εναγόμενου (του Σωματείου των Εργατοϋπαλλήλων) χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για την περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση”.

Από τις συμπληγάδες στην απόπειρα οικονομικής εξυγίανσης
Η Μαλαματίνα, υπό τον προηγούμενο επικεφαλής της, Κωνσταντίνο Μαλαματίνα, διήλθε αρκετών συμπληγάδων πριν φτάσει στο σημερινό στάδιο του οικονομικού εξορθολογισμού. Το πρώτο βήμα αυτού του εξορθολογισμού αυτού έγινε αρχικά με την πώληση της θυγατρικής εταιρείας Δουμπιά, γνωστή από την παραγωγή ανθρακούχου νερού, στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη που διαχειρίζεται τις εταιρείες Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Κλιάφα, ενώ πρόσφατα απέκτησε και την ΑΓΝΟ.

Το δεύτερο βήμα έγινε με την πώληση της οινοποιητικής δραστηριότητας στον όμιλο Μάντη, ο οποίος κλήθηκε να αναλάβει οικονομικές υποχρεώσεις της προηγούμενης ιδιοκτησίας ύψους 13 εκατ. ευρώ προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες, ενώ προγραμμάτισε επιπλέον επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ.

Το ζοφερό επιχειρηματικό παρελθόν της Μαλαματίνας
Κατά το παρελθόν, το ζοφερό επιχειρηματικό γίγνεσθαι της Μαλαματίνας ενείχε αρκετά ταραχώδη και διαδοχικά επεισόδια. Ένα από αυτά σχετίστηκε κατά κύριο λόγο με τις διαφορές που είχε ο πρώην ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Μαλαματίνας με την πρώην σύζυγό του, την οποία ο ίδιος έφτασε να κατηγορεί για πολλά από τα δεινά της επιχείρησης. Οι δύο πλευρές βρέθηκαν ουκ ολίγες φορές αντιμέτωπες στις δικαστικές αίθουσες για να λύσουν τις αγεφύρωτες εκ του αποτελέσματος διαφορές τους.

Στον κοινό επιχειρηματικό βίο της Κατερίνας με τον Κωνσταντίνο Μαλαματίνα καταγράφεται η δημιουργία της εταιρείας επεξεργασίας και εμπορίας καφέ Quiero Cafe Α.Ε. το 2002, στην οποία επικεφαλής ήταν η ίδια και οι κόρες της, Εστεφανία και Καρολίνα. Ωστόσο, η εταιρεία κατέστη σύντομα ζημιογόνα, ενώ λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε Μαλαματίνα Α.Ε. Οίνου και Ποτών.

Το 2003 η Κατερίνα Μαλαματίνα ενεπλάκη ενεργά στα πεπραγμάνα της Ε. Μαλαματίνας και Υιός, ενώ ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας την ίδια χρονιά ήρθε σε ρήξη με την αδελφή του Μυρτώ, η οποία εν συνεχεία προέβη στην υλοποίηση ενός δικού της εγχειρήματος, δημιουργώντας τη ρετσίνα “Μυρτώ Μαλαματίνα”. Οι διαφωνίες της Μυρτούς Μαλαματίνα με τα μέλη της οικογένειάς της εκφράστηκαν στην πράξη από την πώληση του μεριδίου της στην εταιρεία (ποσοστού 39,8%) στην ΕΛΓΕΚΑ έναντι 6,7 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που χρησιμοποίησε για τη χρηματοδότηση της νέας της επιχειρηματικής κίνησης. Το συγκεκριμένο ποσοστό επανέκτησε αργότερα ο Κ. Μαλαματίνας με τίμημα 10 εκατ. ευρώ που κατέβαλε στην ΕΛΓΕΚΑ.

Ένα ακόμα ισχυρό κλυδωνισμό για την εταιρεία έφερε το 2005 η ρήξη του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα με τη μητέρα του, η οποία διατηρούσε καθήκοντα προέδρου στην εταιρεία, θέση από την οποία παραιτήθηκε.

Τα έξοδα και το ιδιωτικό αεροσκάφος “Falcon”
Ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας αλλά και η σύζυγός του Κατερίνα, χρεώνονται έναν κύκλο εξόδων, που θεωρήθηκαν βασικότερες αιτίες στην ζοφερή κατάσταση που βρέθηκε, πριν περιέλθει στον όμιλο Μάντη η οινοποιητική δραστηριότητα και η παραγωγή της ρετσίνας αλλά και στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία η Δουμπιά. Στα πιο ηχηρά από αυτά τα έξοδα ήταν η αγορά ενός αεροσκάφους Falcon με αξία 6 εκατομμυρίων ευρώ, ως μέσο μετακινήσεων σε προορισμούς αναψυχής.

Οι ευρύτερες επιχειρηματικές επιλογές και μία σειρά κινήσεων από πλευράς των προηγούμενων ιδιοκτητών οδήγησαν την εταιρεία σε έντονα ζημιογόνα αποτελέσματα. Μάλιστα, η Κατερίνα Μαλαματίνα επιδίωξε να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο μέσω της εταιρείας Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕ, στην οποία είχε περιέλθει το 38,9% των μετοχών της Κ. Ε. Μαλαματίνας και Υιός κατά την επαναγορά του ποσοστού από την ΕΛΓΕΚΑ. Η ίδια μετά από δικαστική διαμάχη και προσφυγή του Κωνσταντίνου Μαλαματίνα στη δικαιοσύνη, καταδικάστηκε για απάτη, πλαστογραφία αλλά και υπεξαίρεση, η οποία βασίστηκε στην κρίση του δικαστηρίου ότι προσπάθησε με πλαστογραφία, να ανατρέψει τις μετοχικές ισορροπίες και να αναλάβει επικεφαλής στην εταιρεία.

Το 2015 ο Κ. Μαλαματίνας ανέκτησε τη διοίκηση της εταιρείας. Το δικαστήριο έκρινε ως ανυπόστατες τρεις αποφάσεις της εταιρείας Κ. Μαλαματίνας ΑΕΒΕ, που ανέτρεψαν τη μετοχική σύνθεση σε αυτήν, γεγονός που απέδωσε εκ νέου την πλειοψηφία των μετοχών στον Κωνσταντίνο Μαλαματίνα. Στην τελευταία δημοσιευμένη χρήση της Ε. Μαλαματίνας και Υιός, αυτή του 2020, οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 52,58 εκατ. ευρώ με αρνητικά ίδια κεφάλαια 20,9 εκατ. ευρώ.

Εκτός συμφωνίας με τη Μάντης Εμπορική το οινοποιείο της Ριτσώνας και το ιδιωτικό τζετ
Σε ό,τι αφορά την οινοποίηση της ρετσίνας Μαλαματίνα καθώς και άλλων προϊόντων της εταιρείας επί του παρόντος πραγματοποιείται στα οινοποιεία που διατηρεί η επιχείρηση στην περιοχή του Φάρου Αυλίδος, το οποίο είναι το παλαιότερο από τα δύο οινοποιεία που διατηρεί καθώς και στο δεύτερο οινοποιείο, το οποίο δημιουργήθηκε το 2003 στην περιοχή της Ασωπίας Θηβών που βρίσκονται και οι δεξαμενές συγκέντρωσης.

Πρόκειται επί της ουσίας για τα δύο οινοποιεία, τα οποία πέρασαν στον όμιλο Μάντης στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης και εξαγοράς της Ε. Μαλαματίνας και Υιός μαζί με το εμφιαλωτήριο στο Καλοχώρι, όπου επίσης διατηρούνται αποθέματα εμφιαλωμένου προϊόντος. Σε ό,τι αφορά το τρίτο οινοποιείο της Ριτσώνας που είχε υπό την ιδιοκτησία της κατά το παρελθόν η Ε. Μαλαματίνας, δεν συμπεριλήφθηκε στη συγκεκριμένη συμφωνία. Επιπλέον, το ιδιωτικό αεροπλάνο που είχε στην κατοχή της η Ε. Μαλαματίνας έμεινε και αυτό εκτός της συμφωνίας και παραμένει δεσμευμένο από τις τράπεζες, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του οινοποιείου της Ριτσώνας.

Προκειμένου να απορροφήσει την ιστορική Οινοποιεία ο όμιλος Μάντη ίδρυσε τη θυγατρική εταιρεία Οινοποιία Μαλαματίνα, η οποία διακινεί ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων όπως είναι το τσίπουρο Καλαϊτζή, μία σειρά ξηρών κρασιών της Μαλαματίνας, καθώς και τρία οινοπνευματώδη, το Majuni, τη Μαστίχα και το Κεντρί.

Η νέα εταιρεία του ομίλου Μάντη, συστήθηκε αρχικά με την επωνυμία Μάντης Οινοποιητική Α.Ε. στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 και εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης και της εξαγοράς της προβληματικής προϋπάρχουσας εταιρείας Ε. Μαλαματίνας και Υιός. Μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, η εν λόγω επιχείρηση μετονομάστηκε σε Οινοποιία Μαλαματίνα ΑΕΒΕ.

Πηγή:capital