Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε, ότι η χώρα του θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο, τις χώρες που θα επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του.

Πιο αναλυτικά, ανέφερε, πως η Ρωσία, σκοπεύει να σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, σε χώρες που θα αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Όσον αφορά τα όρια τιμών: εάν επιβάλουν πλαφόν, τότε είμαστε σαφείς ότι σε αυτές τις εταιρείες ή τις χώρες δεν θα προμηθεύσουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, αφού δεν θα εργαστούμε με συνθήκες εκτός αγοράς», εξήγησε ο Νόβακ.

Παράλληλα, ο ίδιος, χαρακτήρισε «απόλυτο παραλογισμό» τις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

«Πρόκειται για παρέμβαση στους μηχανισμούς της αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή, η οποία είναι η πιο σημαντική από την άποψη της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας όλου του κόσμου. Τέτοιες προσπάθειες θα οδηγήσουν μόνο σε αποσταθεροποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας και αγοράς», τόνισε, δηλώνοντας ότι το τίμημα αυτού του μέτρου, θα κληθούν να πληρώσουν πρώτοι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές που βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τις υψηλές τιμές ενέργειας.