Τι δείχνουν τα «κρυφά» tων δημοσκοπήσεων

Αγώνα ταχύτητας διάρκειας εννέα μηνών, μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της άνοιξης του 2023, χαρακτηρίζουν το επόμενο διάστημα στο Μαξίμου, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια για λάθη και παραλείψεις που κοστίζουν στην κεντροδεξιά παράταξη. Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα μέτωπα που καλείται να κλείσει ο πρωθυπουργός, ενώ ορισμένα από αυτά θα μείνουν ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας, να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, με σημαντικότερη την αλλαγή του Ασφαλιστικού, που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, και να βάλει σε τάξη τα πανεπιστήμια με τον νέο νόμο και την ελεγχόμενη είσοδο από ειδική ομάδα αστυνομικών. Πρόκειται για κινήσεις που θα γίνουν μέσα στον Σεπτέμβριο και θα αναδείξουν τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα θα φέρουν σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ σε δύο κορυφαία ζητήματα.

Παράλληλα,όμως, στο Μαξίμου ετοιμάζουν νέα εκλογική στρατηγική, καθώς η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έχει δημιουργήσει σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας να φαντάζει αδύνατο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Επίσης, ένα ακόμη σημείο που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη ΝΔ είναι πως ο πρόεδρος του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές θα είναι αυτομάτως και πρωθυπουργός, κάτι με το οποίο είχε διαφωνήσει εξαρχής ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ζητά πρόσωπο κοινής αποδοχής προκειμένου να συνεργαστεί.

Μονόδρομος

Πλέον, η αυτοδυναμία δείχνει να αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση, κάτι που ούτως ή άλλως είναι κεντρική επιλογή και το έχει τονίσει αρκετές φορές ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δηλώσει πως δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων συνεργασίας. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, στην περίπτωση που δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως ο πολιτικός χρόνος που απομένει μέχρι τις κάλπες είναι τεράστιος και ότι οι μέχρι τώρα συσχετισμοί μπορεί να ανατραπούν.

Πάντως, τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα επιβεβαίωσαν την ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησης να ρίξει όλο το βάρος στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε ενέργεια, καύσιμα και προϊόντα που «αδειάζουν» τις τσέπες των πολιτών. Άλλωστε αυτό είναι το «Νο1» ζήτημα το οποίο τους τελευταίους μήνες ανησυχεί την κοινωνία, σε αντίθεση με την υπόθεση των επισυνδέσεων, που ναι μεν είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά δεν δείχνει να συγκινεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη. «Σε κάθε περίπτωση, απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και η ανακούφιση των πολιτών στον μέγιστο δυνατό βαθμό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Μηδαμινά κέρδη

Αυτός ήταν και ο λόγος της μικρής κάμψης που παρουσίασε η ΝΔ στις μετρήσεις, ενώ τα οφέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκ νέου μηδαμινά, καθώς τα ποσοστά του αυξήθηκαν μόλις μισή μονάδα παρά τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. Στο Μαξίμου χαρακτηρίζουν κομβική την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς εκτιμούν πως τα όσα θα εξαγγείλει, και τα οποία δεν θα θέτουν τη χώρα εκτός δημοσιονομικών στόχων, θα αλλάξουν το κλίμα. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν φθορά για το κυβερνών κόμμα, η οποία όμως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαλείφθηκε. Άλλωστε, οι επόμενες δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς θα δημοσιοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα και θα περιλαμβάνει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αλλά και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ.

Εντείνονται οι περιοδείες

Στην κυβέρνηση έχει αποφασιστεί πως θα ανεβάσουν τους τόνους τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, βάζοντας τα δύο κόμματα στο ίδιο κάδρο. «Ψηφίζοντας Ανδρουλάκη μπορεί να προκύψει Τσίπρας», είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη Βουλή και από εκείνη τη στιγμή έγινε ένα από τα βασικά κυβερνητικά συνθήματα. Άλλωστε, στο Μαξίμου γνωρίζουν πως ένα σημαντικό ποσοστό των στελεχών και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί σε καμιά περίπτωση να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα,όμως, θα ενταθούν το επόμενο διάστημα οι περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει των εγκαινίων της 86ης ΔΕΘ την ερχόμενη εβδομάδα. Την αρχή έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε την Πέμπτη τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκε με τους «γαλάζιους» βουλευτές και είχε διαδοχικές συσκέψεις με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς. Τη σκυτάλη θα πάρουν το επόμενο διάστημα μεικτά κυβερνητικά κλιμάκια αποτελούμενα από υπουργούς, υφυπουργούς και βουλευτές, με στόχο να οργώσουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα και αναδείξουν το κυβερνητικό έργο που έχει γίνει τα τρία τελευταία χρόνια.

 

του Σωτήρη Σταθόπουλου 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο