Στην εμβληματική Έκθεση «Μεγάρων Γη» αλλά και στην ίδρυση Κέντρου Άνοιας στον Δήμο Μεγαρέων αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος της πόλης Γρηγόρης Σταμούλης. Επίσης, άνοιξε τα χαρτιά του και είπε με σαφήνεια ότι θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Άνοιξε τις πύλες της η 13η Έκθεση Τοπικών Αγροτικών Προϊόντων «Μεγάρων Γη». Πείτε μας γι’ αυτό το σημαντικό γεγονός για τον δήμο σας.

Η «Μεγάρων Γη» είναι θεσμός για τον δήμο μας και διοργανώνεται φέτος για 13η χρονιά το τετραήμερο 2-5 Σεπτεμβρίου. Είναι η μεγάλη έκθεση των τοπικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και της τοπικής επιχειρηματικότητας, η οποία έρχεται να προβάλει τα προϊόντα της μεγαρικής γης και να δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα δοκιμάσουν, να τα συγκρίνουν και να τα προτιμούν στις αγορές τους. Συμμετέχουν πολλοί νέοι παραγωγοί και σχεδόν όλοι οι συνεταιριστικοί φορείς των Μεγάρων.

Τα Μέγαρα είναι ο κατ’ εξοχήν τόπος παραγωγής του αυγού (καλύπτει το 35% της πανελλήνιας παραγωγής) και, για να προβληθεί περαιτέρω το προϊόν, φέτος για πρώτη φορά  στον χώρο της Έκθεσης (Άλσος Θεόγνιδος), θα μαγειρέψουμε τη μεγαλύτερη ομελέτα που έχει φτιαχτεί στην Ελλάδα με 11.300 αυγά, για να συμπεριληφθεί στο Βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Παράλληλα, και τις τέσσερις ημέρες που θα διαρκέσει η Έκθεση, θα υπάρχουν κάθε βράδυ πολιτιστικές εκδηλώσεις με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα (μουσικές συναυλίες με πλειάδα γνωστών τραγουδιστών) και δράσεις για τους μικρούς μας φίλους που θα επισκεφθούν την Έκθεση, η οποία διεξάγεται φυσικά με ελεύθερη είσοδο.

Θα ήθελα να σταθώ σε ένα εμβληματικό έργο. Στην ίδρυση Κέντρου Άνοιας στα Μέγαρα. Τι περιλαμβάνει και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Μία πρωτοποριακή ενέργεια και καινοτόμα εφαρμογή άρχισε να υλοποιείται στα Μέγαρα με την υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας διάρκειας δέκα ετών μεταξύ του Δήμου Μεγαρέων και της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Ψυχολογίας. Τα οφέλη είναι πολλαπλά για όλους τους δημότες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση γι’αυτούς, αλλά ούτε και για τον δήμο, ο οποίος θα διαθέσει μόνο το κτίριο.

Έτσι λοιπόν θα λειτουργήσουν άμεσα Κέντρο Άνοιας τελικού σταδίου, Κέντρο Ημέρας και Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας.

Η μονάδα για πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου (Κέντρο Άνοιας) είναι μία δομή υψηλού βαθμού προστασίας, στην οποία θα φιλοξενούνται για διαβίωση,θεραπεία και υποστήριξη πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου, και ως σκοπό θα έχει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Το Κέντρο Ημέρας είναι ανοικτού τύπου μονάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, αποκατάστασης και επανένταξης. Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ηλικιωμένους αλλά και σε άτομα με ψυχικές διαταραχές.

Και, τέλος, το έργο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας θα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και νοσηλείας και ειδικής φροντίδας κατ’ οίκον, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και αγωγής.

Για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη συνεργασία και για να λειτουργήσουν οι νέες αυτές δομές, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αφού θα απασχοληθούν γιατροί, ψυχολόγοι,κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές,βοηθοί νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες.

Η εταιρεία δεσμεύεται να παρέχει δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους αιτούντες και λήπτες των παρεχόμενων υπηρεσιών της και δεσμεύεται,επίσης, να καλύπτει πλήρως τις οικονομικές υποχρεώσεις του συμφωνητικού που έχει συναφθεί.Με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία(ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης) ή και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, καλύπτονται όλα τα λειτουργικά έξοδα (ήτοι λογαριασμοί για ενέργεια, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση κτλ.), οι υπηρεσίες συντήρησης, καθαριότητας και ασφάλειας, οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού, οι δαπάνες καθημερινής διαβίωσης ωφελουμένων και ό,τι άλλο απαιτείται για την ορθή και εγκεκριμένη λειτουργία των ως άνω Μονάδων Ψυχικής Υγείας, των οποίων θα αναπτύξει στο ακίνητο.

Είναι στις προθέσεις σας να διεκδικήσετε ακόμη μία θητεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023;

Το έργο που εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε προσφέρει στους συμπολίτες μας τα προηγούμενα χρόνια, και η δράση της θητείας που εξελίσσεται, μας δημιουργεί την υποχρέωση να συνεχίσουμε και εννοείται ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Οκτώβρη του 2023, θα είμαι ξανά υποψήφιος δήμαρχος, με τη βεβαιότητα ότι οι συμπολίτες θα μας τιμήσουν με την ψήφο τους, θα μας εμπιστευθούν για ακόμη μία θητεία και θα μας δώσουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε το έργο όπως το είχαμε φανταστεί όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων, το 2014.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο