Είναι πλέον γεγονός… Ναι, το κακό έχει παραγίνει! Δεν υπάρχει ημέρα που να μην έχουμε δολοφονία μιας γυναίκας. Οι γυναικοκτονίες και στη χώρα μας έχουν γίνει πια…μόδα. Και αποτελούν θέμα της καθημερινότητας. Για ασήμαντη αφορμή, για «ψύλλου πήδημα», κάποιος αφαιρεί τη ζωή μιας γυναίκας. Οι περισσότερες γυναικοκτονίες γίνονται όταν μια γυναίκα ζητά από τον σύζυγό της, τον σύντροφό της, τον εραστή της να χωρίσουν «γιατί δεν μπορώ άλλο»! Στο άκουσμα του «θέλω να χωρίσουμε», φαίνεται πως θίγεται ο ανδρικός εγωισμός και χωρίς δεύτερη σκέψη ο άνδρας σκοτώνει τη σύντροφό του, τη μέχρι και χθες γυναίκα της ζωής του. «Θόλωσα και δεν ήξερα τι έκανα! Την αγαπούσα πολύ! Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω…» είναι οι λέξεις κλισέ που χρησιμοποιούν όχι μόνο στην Αστυνομία, αλλά και στον ανακριτή και στον εισαγγελέα:
«Την αγαπούσα τη γυναίκα μου!». Ναι. Όμως, όταν την αγαπάμε, δεν την σκοτώνουμε! Αντίθετα, κάνουμε πράξη την επιθυμία της. Φεύγουμε με ψηλά το κεφάλι από τη ζωή της. Δεν πρέπει λοιπόν σε καμία περίπτωση να αφήνουμε τον εγωισμό να μας παρασύρει σε αποτρόπαιες πράξεις. Που κοστίζουν ακριβά. Κλείνουν σπίτια. Και αφήνουν ορφανά στους πέντε δρόμους…
Είναι γεγονός πως αυτή την εποχή έχουμε «έκρηξη» των δολοφονιών γυναικών. Σύμφωνα με στοιχεία, αυτές φτάνουν από τις αρχές του χρόνου στις 14! Πρέπει να σημειώσουμε «πως 5.145 δικογραφίες σχηματίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 από την Αστυνομία για ενδοοικογενειακή βία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δραστών». Αυτό το φαινόμενο δείχνει πως το θέμα είναι μείζον για την ελληνική κοινωνία. Μάλιστα γνωρίζουμε πως στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν δημιουργηθεί έξι γραφεία που παρακολουθούν τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Το πρόβλημα πάντως έχει γίνει πολύπλοκο. Είναι πολυεπίπεδο και, όπως λένε οι αστυνομικοί, δεν φθάνει μόνο «η δράση των ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών για να καταπραΰνουν τη μάστιγα, στη μετά-Covid εποχή».
Δυστυχώς οι γυναικοκτονίες αυξάνονται και ουδείς γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσει το μεγάλο κακό. Για τον όρο «γυναικοκτονία», ένας καλός φίλος καθηγητής πανεπιστημίου μού είπε πως «η λέξη“femicidio” προέρχεται από το αγγλικό “femicide”, που σημαίνει γυναικοκτονία. Στη Λατινική Αμερική χρησιμοποιείται εκτενώς. Και είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής κλιμάκωσης των πολύ βίαιων δολοφονιών γυναικών και κοριτσιών».Πρέπει να υπογραμμίσουμε το γεγονός πως «ο όρος “feminicidio” εισήχθη προκειμένου να αποτυπωθεί το στοιχείο της ατιμωρησίας και της θεσμικής βίας». Στη χώρα μας,γύρω στις 100 γυναίκες κακοποιούνται κάθε μέρα, για την ακρίβεια 90! Τα υποψήφια αυτά θύματα ζητούν βοήθεια από την Αστυνομία. Καταλαβαίνουνε λοιπόν τι σημαίνει αυτό, σε μια εποχή που οι γυναικοκτονίες βρίσκονται σε έξαρση.
Προσωπικά πιστεύω πως οι νόμοι, που έχουν αλλάξει, πρέπει να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί. Έτσι ώστε οι εγκληματίες, οι δολοφόνοι των γυναικών, να τιμωρούνται αυστηρά. Παραδειγματικά.
Δεν πάει άλλο. Το κακό πρέπει να σταματήσει χθες!

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο