Κάτω από άκρο μυστικότητα και με την βοήθεια του Ισραήλ μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από την Λιβύη ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Bayraktar», προκειμένου αν αποκωδικοποιηθούν τα δεδομένα των τουρκικών drone, με τα οποία η Άγκυρα απειλεί την χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η εκπομπή Live News, όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2020 από Έλληνες αξιωματούχους που βρέθηκαν στην Βεγγάζη, εποχή που κορυφώνονταν ο εμφύλιος στη χώρα της Βορείου Αφρικής. Αν και αρχικά οι ελληνικές Αρχές αρνούνταν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το drone, στενότατος συνεργάτης του στρατηγού Χαφτάρ επιβεβαίωσε τη συνεργασία Λίβυων σταρατιωτικών με Έλληνες αξιωματούχους.

«Η μεταφορά συγκεκριμένων κομματιών και μια επί τόπου επιθεώρηση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε στη Βεγγάζη και η εμπειρία μας από την παρεμβολή και κατάρριψή του μεταφέρθηκε στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Μεταφέρθηκε επίσης η εμπειρία μας με την τουρκική αεράμυνα και τα θωρακισμένα οχήματα Kirbi. Το Γενικό Επιτελείο του Λιβυκού Στρατού έδωσε εντολές για πλήρη συνεργασία σε επίπεδο στρατιωτικό και πληροφοριών με την Ελλάδα και αυτό ενισχύθηκε και προς τούτο υπήρξε και πίεση από τους αρχηγούς των φυλών της Κυρηναϊκής», είπε πηγή από το περιβάλλον του στρατηγού Χαφτάρ.

Η επιβεβαίωση της είδησης ήρθε από ελληνικές στρατιωτικές πηγές λίγες εβδομάδες πριν, επισημαίνοντας ότι Έλληνες αξιωματικοί μετέβησαν στη Βεγγάζη τον Ιούλιο του 2020, όπου επιθεώρησαν ένα καταρριφθέν τουρκικό drone. Αφού απέσπασαν κομμάτια της ατράκτου, του εγκεφάλου και τον κινητήρα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, τα φόρτωσαν όλα καμουφλαρισμένα ανάμεσα σε ψαροκασέλες και με τη βοήθεια ενός αλιευτικό σκάφους, έφτασαν σε ελληνικό λιμάνι.

Σε όλη την επιχείρηση της μεταφοράς αρωγός στάθηκε το Ισραήλ, το οποίο βοήθησε να μην γίνει τίποτα αντιληπτό από την τουρκική πλευρά. Το drone μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις κοντά στην Αθήνα, όπου αναλύθηκε και πλέον αποτελεί μέτρο της αντι-drone τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η Αθήνα.