Το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα δραματικό τηλεφώνημα ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Το τηλεφώνημα έγινε τις πρώτες ώρες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με τον πόλεμο να συνεχίζεται μέχρι σήμερα με καταστροφικές συνέπειες.

«Άρα έστειλαν ειδικές δυνάμεις παντού στο Κίεβο;» ρωτάει ο Μακρόν στο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Un Président, l’europe et la guerre» (Ο Πρόεδρος, η Ευρώπη και ο Πόλεμος) που μεταδόθηκε στις 30 Ιουνίου στη γαλλική τηλεόραση.

«Παντού στο Κίεβο, στην Οδησσό, από τη Λευκορωσία. Πολεμάμε παντού στη χώρα μας. Δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε αυτό, δεν είναι όπως το 2014. Είναι πολύ μεγαλύτερη η εισβολή» απαντά ο Ζελένσκι με τον Μακρόν να σχολιάζει: «Μιλάμε για ολοκληρωτικό πόλεμο».

«Πιστεύω Εμανουέλ ότι είναι σημαντικό να συζητήσεις με τον Πούτιν και είναι σημαντικό να γίνει μια συμμαχία κατά του πολέμου. Είμαστε σίγουροι ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες και ο Μπάιντεν μπορούν να συμμαχήσουν, να του τηλεφωνήσουν και να του πουν (σ.σ. στον Πούτιν) “Σταμάτα”. Και αυτός θα σταματήσει. Θα σας ακούσει», συνεχίζει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.