Αλλη μία ποινή, πέντε θέσεων αυτή τη φορά, επιβλήθηκε στον παγκόσμιο πρωταθλητή της Φόρμουλα Ενα και πρωτοπόρο της φετινής κατάταξης, Μαξ Φερστάπεν.

Ο Ολλανδός οδηγός της Red Bull θα εκκινήσει στο γκραν πρι της Μόντσα, την προσεχή Κυριακή (11/9), πέντε θέσεις πιο πίσω από την κατάταξή του στα αυριανά (10/9) δοκιμαστικά, λόγω της αλλαγής του κινητήρα εσωτερικής καύσης, στην οποία προχώρησαν οι μηχανικοί του σήμερα, κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δοκιμαστικών. Πριν από δύο εβδομάδες, ο Φερστάπεν είχε υποχρεωθεί να ξεκινήσει από τις τελευταίες θέσεις στο γκραν πριν του Βελγίου, λόγω αλλαγής ολόκληρης της μονάδας ισχύος του.

Ο παγκόσμξιος πρωταθλητής, πάντως, δεν είναι ο μόνος οδηγός με «πέναλτι» ενόψει του γκραν πρι της Μόντσα. Ο Μεξικανός «ομόσταυλός» του, Σέρχιο Πέρες, δέχθηκε ποινή δέκα θέσεων για τον ίδιο λόγο, ο επτάκις πρωταθλητής κόσμου Λιούις Χάμιλτον (Μercedes), θα εκκινήσει από τις τελευταίες θέσεις, καθώς άλλαξε όλο τον κινητήρα του μετά τη σύγκρουση που είχε με τον Φερνάντο Αλόνσο στο Βέλγιο, ενώ στο τέλος του grid θα βρεθούν επίσης η Ferrari του Κάρλος Σάινθ, λόγω αλλαγής του κιβωτίου ταχυτήτων και δύο στοιχείων του κινητήρα, και η Alpha Tauri του Γιούκι Τσουνόντα, ο οποίος συμπλήρωσε πέντε παρατηρήσεις στη διάρκεια της σεζόν. Τέλος, ποινή 15 θέσεων επιβλήθηκε στον Βάλτερι Μπότας της Alfa Romeo.