Ιστορική ημέρα η 9η Σεπτεμβρίου 2022 καθώς ο Κάρολος Γ’, ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας απευθύνθηκε για πρώτη φορά στον βρετανικό λαό, μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ. «Της οφείλω ένα τεράστιο χρέος», ανέφερε αρχικά ο βασιλιάς Κάρολος, συνεχίζοντας πως «η βασίλισσα Ελισάβετ έζησε μία πλούσια ζωή.

Η υπόσχεση που έδωσε να υπηρετεί τη χώρα είναι σημαντική». «Σε όλη της τη ζωή, η Αυτού Μεγαλειότης Βασίλισσα – η αγαπημένη μου μητέρα – ήταν έμπνευση και παράδειγμα για μένα και για όλη την οικογένειά μου και της οφείλουμε το πιο ειλικρινές χρέος που μπορεί να οφείλει μια οικογένεια στη μητέρα της».

Ο Κάρολος Γ’ θα ανακηρυχθεί επισήμως βασιλιάς αύριο, Σάββατο (10/9), στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Διαδοχής στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσαν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Το Συμβούλιο Διαδοχής θα συνεδριάσει αύριο στις 10:00 (τοπική ώρα, 12:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και η ανακήρυξή του ως βασιλιά θα αναγνωσθεί δημόσια μία ώρα αργότερα από τον εξώστη αυτής της κατοικίας και στη συνέχεια, την επομένη, σε όλες τις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου.